Skip to main content
cv tips

5 Basis tips voor je cv

Je cv is de eerste indruk die een recruiter van je krijgt en dient daardoor ijzersterk te zijn. Het is belangrijk dat je cv duidelijk en overzichtelijk is. Het opstellen van een sprekend cv vereist daarom heel wat aandacht. In dit artikel bespreek ik een aantal zaken die van belang zijn bij het maken van een overzichtelijk cv.

Gebruik een omgekeerde chronologische volgorde op je cv

Bij het vermelden van je opleidingen en werkervaring is het belangrijk om je meest recente ervaring bovenaan je cv te vermelden en vanuit hier terug in de tijd te werken. Op deze manier creëer je een duidelijk beeld van je carrièrepad. Geef bij iedere ervaring in maanden aan hoe lang je er gewerkt hebt door de begin- en einddatum te vermelden.

Houd het kort en bondig

Gemiddeld genomen hebben recruiters vaak maar 30 seconden aandacht voor een cv. Deze korte tijd kun je optimaal benutten door de belangrijkste en relevantste zaken weer te geven op je cv, zodat recruiters snel een overzicht kunnen creeëren van je werk verleden. Een goede manier om je cv kort en bondig te houden is clusteren. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld de verschillende bijbanen die je gehad hebt tijdens je studententijd gezamenlijk beschrijft onder één kopje genaamd ‘diverse bijbanen tijdens mijn studie’. In de praktijk is de ideale cv lengte ongeveer twee kantjes A4.

Spelling

Typefouten en grammaticale slordigheden doen het cv vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Werkgevers gaan ervan uit dat je veel tijd en aandacht hebt besteed aan het maken van je cv en zien slordigheden daardoor al snel aan voor laksheid. Voorkom deze veel gemaakte fout door niet alleen op je spellingscontrole te vertrouwen, maar je werk nog eens grondig te controleren wanneer het af is.

Stem je cv af op de openstaande vacature

Een goed cv is afgestemd op de specifieke vacature en het bedrijf waarop je solliciteert. Je mag daarom verschillende aspecten uit je werk verleden benadrukken die van belang zijn voor de huidige functie. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een functie als sales medewerker kun je je ervaring met up selling uit de horeca benadrukken op je cv, terwijl je je ervaring met klantcontact eerder zult benadrukken als je solliciteert op een functie als receptionist.

Vergeet de vorm niet

Naast de inhoud, is de vorm van je cv minstens even belangrijk. Een rommelige vormgeving zorgt voor een slechte indruk en maakt je cv moeilijk scanbaar voor recruiters. Zorg ervoor dat je cv netjes uitgelijnd is en werk met bulletpoints en dikgedrukt kopjes om overzicht te creeëren.

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *