Adres vermelden op je cv

Veel mensen vermelden zonder er over na te denken hun volledige adres gegevens op hun cv. Ze doen dit uit gewoonte of omdat ‘het zo hoort’. Vaak is het verstandig om eerst even na te denken over de reden hiervoor.  Is het eigenlijk wel nodig om je adres te vermelden op je cv? In dit artikel leg ik uit waarom je adres vermelden op je cv niet nodig is.

Adresgegevens op cv

Onder het kopje personalia op je cv vermeld je je persoonlijke gegevens. Deze gegevens zijn bedoeld om de lezer van je cv noodzakelijke informatie over jou te geven. Als je je cv maakt op basis van een voorbeeld cv zul je vaak zonder er echt over na te denken je woonplaats, straatnaam, huisnummer en postcode invullen. Vroeger waren deze adresgegevens erg belangrijk omdat alle correspondentie via de post ging. Het bedrijf waar je solliciteerde had deze gegevens nodig om je een brief terug te schrijven. Tegenwoordig gaat alle correspondentie tussen jou en de selecteurs natuurlijk via e-mail. Daardoor zijn de adresgegevens overbodig geworden. Veel mensen vermelden alsnog hun volledige adres op hun cv. Het vermelden van het hele adres kun je beter achterwege laten om een aantal redenen.

Het precieze adres is overbodig

Omdat alle correspondentie via e-mail verloopt, is je precieze adres overbodig geworden. Je adres is nu nog maar gedeeltelijk interessant. Selecteurs hoeven niet precies te weten waar je woont, alleen de woonplaats is voor hun belangrijk. Het is belangrijk om je woonplaats te vermelden omdat recruiters vaak werken met een maximale afstand. Werknemers mogen vaak maar een x aantal kilometers van hun werk wonen in verband met eventuele reiskosten vergoeding. Ook is het soms zo dat werknemers snel op hun werk moeten zijn voor bijvoorbeeld spoedklussen.

Privacy

Je weet natuurlijk nooit waar je cv via het internet beland of wat ermee gebeurd. Daarom is het logisch dat je je adres niet zomaar op je cv wilt zetten terwijl het niet nodig is. Je kunt gerust alleen je woonplaats vermelden op het cv zonder daarbij het precieze adres te vermelden. Alleen wanneer je aangenomen wordt is je precieze adres relevant. Je werkgever heeft je adres dan nodig om de reiskosten te berekenen en om de administratie in orde te maken.

Kort en bondig cv

Een andere reden om je adres niet op je cv te vermelden is om ruimte te besparen. Vroeger gebruikten mensen drie regels om het adres te vermelden:

Schermafbeelding 2016-03-22 om 18.25.21

Je cv hoort zo kort en bondig mogelijk moet zijn en moet alleen relevante informatie bevatten. Om je cv zo overzichtelijk mogelijk te houden is het daarom ook aan te raden om alleen de woonplaats op je cv te zetten, zoals in het volgende voorbeeld:

Schermafbeelding 2016-03-22 om 18.25.40

Advies

Kortom: Ik raad je aan om niet zomaar je adres op je cv te vermelden. Sta er bij stil dat de volledige adresgegevens niet nodig. Het vermelden van je adres kan zelf tot leiden tot negatieve consequenties zoals schending van privacy of discriminatie. Mocht je je adres toch op je cv willen vermelden, dan raad ik je aan om het hele adres in 1 regel te vermelden:

Schermafbeelding 2016-03-22 om 18.41.41

Wist je dat mensen vaak op de zelfde manier hun burgerlijke staat op hun cv vermelden? Lees meer over de consequenties hiervan in het volgende artikel.

 

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *