Bijbanen vermelden op het cv

Is het nodig om je bijbanen te vermelden op je cv? En zo ja, moet je alle de bijbanen die je gehad hebt vermelden? In dit artikel geef ik advies bij twijfel over het wel of niet vermelden van bijbanen op je cv.

Lengte van een cv

Het is algemeen bekend dat een cv niet te lang mag zijn. Maar hoe lang moet het cv dan precies zijn? Ik raad je aan om je cv ongeveer twee a4’tjes lang te maken. Op deze manier blijft je cv duidelijk en makkelijk te scannen voor recruiters. Houdt in je achterhoofd dat een te lang cv niet goed is, maar een te kort cv is ook niet professioneel. Het wel of niet vermelden van bijbanen is een handige manier om de lengte van je cv te verbeteren.

Starters

Als je nog niet zoveel werkervaring hebt, of net van school komt is het belangrijk om al de bijbanen die je gehad hebt te vermelden op je cv. Op deze manier laat je zien dat je al werkervaring opgedaan hebt. Een werkgever kan uit je bijbanen afleiden dat je gemotiveerd bent om te werken en dat je weet hoe je met klanten of collega’s om moet gaan. Je bijbanen zijn een belangrijk onderdeel van je cv als je aan het begin van je carriere staat. Daardoor is het ook niet erg als je bijbanen vermeldt die niet goed aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Starters kunnen dus gerust al hun bijbanen vermelden op hun cv. Als je meer werkervaring hebt opgedaan kun je de bijbanen vervangen voor betere werkervaringen.

Ervaren professionals

Voor mensen die al veel werkervaring hebben opgedaan is het minder belangrijk om alle bijbanen te vermelden op het cv. Als je al meerdere werkervaringen op je cv hebt staan kan het vermelden van al je bijbanen juist negatief uitpakken. Je cv kan door het vermelden van je bijbanen veel te lang en daardoor onoverzichtelijk worden. Daarom raad ik ervaren professionals aan om de bijbanen op hun cv te clusteren. Dit doe je door de verschillende bijbanen niet apart te beschrijven, maar door ze onder een kopje ‘diverse bijbanen’ te vernoemen. Zo maak je cv compact en duidelijk door de bijbanen die je bijvoorbeeld tijdens je studie gehad hebt onder een kopje ‘diverse bijbanen tijdens mijn studie’ te vermelden. Als ervaren professional zijn bijbanen dus minder belangrijk en leg je de focus meer op eerdere werkervaringen.

Gaten in het cv

Let er altijd op dat er geen gaten in je cv staan. Recruiters zien dit vaak als een slecht teken en zullen je cv niet aantrekkelijk vinden als er meerdere gaten in staan. Daarom is het vaak handig om bijbanen die misschien niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert toch te vermelden op je cv. Op deze dicht je een gat op je cv door het vermelden van een bijbaan.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *