Burgerlijke staat vermelden op het cv?

Wat is een burgerlijke staat nu eigenlijk? En is het nodig om je burgerlijke staat op je cv te vermelden? Veel mensen zetten hun burgerlijke staat op hun cv omdat ze denken dat dit nu eenmaal zo hoort. In dit artikel leg ik uit waarom het soms verstandig is om het juist niet te benoemen.

Wat is burgerlijke staat?

We kennen het begrip allemaal, maar wat is een burgerlijke staat eigenlijk? Wettelijk gezien geeft je burgerlijke staat aan welke positie je in neemt ten aanzien van het huwelijk. In de praktijk komt het erop neer dat je in je cv de volgende opties hebt:

  • Ongehuwd
  • Gehuwd
  • Gescheiden
  • Verweduwd
  • Alleenstaand
  • Samenwonend

Waarom burgerlijke staat vermelden op je cv?

Maar waarom zou je het vermelden op je cv? Veel mensen vermelden hun burgerlijke staat zonder na te denken op hun cv. Ze doen het omdat het zo in een voorbeeld cv staat, of omdat ze denken dat het nu eenmaal zo hoort. Vroeger was het heel gewoon om je burgerlijke staat te vermelden op je cv. Tegenwoordig is het belangrijk dat je cv kort en krachtig laat zien wat je kwaliteiten zijn. Je cv moet zo overzichtelijk mogelijk te zijn. De ruimte op je cv is kostbaar omdat het maar maximaal twee pagina’s lang mag zijn. Je relatie status vertelt een werkgever niets over jouw kwaliteiten en is daarom overbodig op je cv. Het vermelden van de burgerlijke staat neemt dus onnodig ruimte in op je cv. Daarnaast kan het vermelden van deze overbodige informatie soms leiden tot discriminatie.

Discriminatie op basis van burgerlijke staat

Volgens de wet mogen werkgevers tijdens een sollicitatie geen vragen stellen over je burgerlijke staat. Op deze manier beschermt de wet sollicitanten tegen discriminatie. Het kan namelijk zo zijn dat een jonge vrouw die getrouwd is snel afgewezen wordt omdat de werkgever vermoedt dat ze een kinderwens heeft. Voor bedrijven is het erg duur en lastig om een zwangerschapsverlof op te vangen. Daarom zullen ze een vrouw waarom ze vermoeden dat ze snel zwanger wordt niet aannemen. Op deze manier kan een jonge vrouw dus gediscrimineerd worden. Ook als de jonge vrouw helemaal geen kinderwens heeft kan de burgerlijke staat toch deze vermoedens opwekken bij de werkgever. Een werkgever mag tijdens de sollicitatie procedure niet naar een kinderwens, geaardheid, geloofsovertuiging of burgerlijke staat vragen. Deze factoren hebben niets te maken met de kwaliteiten die een sollicitant heeft en kunnen leiden tot discriminatie.

Advies

Mijn persoonlijke advies is om je burgerlijke staat niet te vermelden op je curriculum vitae. Het vermelden van de burgerlijke staat is ouderwets. Het voegt geen waardevolle informatie toe aan het cv en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot discriminatie.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *