Skip to main content
hobby op mijn cv

Hobby’s vermelden op je cv

Veel mensen vragen zich af of ze hun hobby’s moeten vermelden op hun cv. Als ervaren recruiter zeg ik doen! Hobby’s maken je cv leuk en persoonlijk. Naast het vermelden van je werkervaring, is het ook belangrijk dat je cv laat zien wie jij als mens bent. Hobby’s laten bijvoorbeeld  zien wat je kwaliteiten zijn. Door middel van je hobby’s kun je jezelf van andere kandidaten onderscheiden en kun je de interesse van je potentiële werkgever wekken. Zo kan een interessante hobby een aanknooppunt zijn voor een sollicitatiegesprek of kan het een geheugensteuntje zijn voor een recruiter om jouw cv beter te onthouden.

Hobby’s ter ondersteuning van je cv

Als een recruiter je curriculum vitae bekijkt, bepaalt hij of zij eerst of je aan de harde eisen voor de functie voldoet. Een harde eis kan bijvoorbeeld een bepaald opleidingsniveau zijn of een aantal jaar werkervaring. Zodra je door deze eerste selectie ronde heen bent wordt er gekeken naar wie jij als persoon bent en waar je interesses liggen. Als je dus door de eerste ronde heen bent zijn je hobby’s erg belangrijk op je cv. Iemand die je cv bekijkt kan erg enthousiast over jou worden doordat je op top niveau hebt gevoetbald of doordat jij net als diegene motor rijdt. Vergeet niet dat de recruiter die jouw cv bekijkt niet altijd objectief. Hierdoor kan het vermelden van je hobby’s en interesses de doorslag kunnen geven bij twijfel tussen meerdere kandidaten!

Accentueer je kwaliteiten door middel van je hobby’s

Iedere specifieke vacature vraagt bepaalde eigenschappen en kwaliteiten van de mensen die solliciteren. Grijp bij het vermelden van je hobby’s de kans om jouw matchende kwaliteiten te vermelden. Is de werkgever op zoek naar een creatieveling? Dan geeft jouw hobby schilderen aan dat je heel wat ervaring op het vlak van creativiteit hebt. Laat weten dat je enorm enthousiast bent over toneelspelen! Het beoefenen van een teamsport geeft aan dat je sociaal bent en van teamwork houdt. Je hobby’s geven aan dat je veel ervaring hebt op een gebied van jouw interesse en dat maakt je aantrekkelijk voor een potentiële werkgever. Naast hobby’s kun je ook andere interesses op je curriculum vitae vermelden zoals bijvoorbeeld je passie voor reizen of je kwaliteiten als kok. 

Vermeldt niet iedere hobby

Niet iedere hobby is even geschikt om te vermelden op je cv. Neem tijdens het maken van je cv rustig de tijd om na te denken over de relevantie van je hobby’s voor een bepaalde functie. Als het spelen van candy crush en postzegels verzamelen je grote passies zijn, laat dit dan even achterwegen op je cv als je solliciteert op een commerciële functie.  Een recruiter al snel vermoeden dat een commerciële en dynamische baan niet bij je zal passen. Echter, als reizen iets is wat je graag doet dan geeft dit aan dat je avontuurlijk bent en uitdagingen niet uit de weg gaat. Bijna iedere hobby is goed om te vermelden op je cv, mits de eigenschappen die horen bij deze hobby passen bij de competenties die een werkgever zoekt.

Welke hobby’s vermelden op het cv?

Heb je inspiratie nodig bij het vermelden van hobby’s op je cv? Kijk dan even op deze website die voorbeelden geeft van leuke en nuttige hobby’s. Deze website helpt je een klein beetje op weg. Uiteraard is het belangrijk dat je alleen hobby’s op je cv vermeldt die je ook echt hebt. Vond je dit artikel nuttig? En wil je nog meer tips om je cv op een gemakkelijke manier beter te maken? Klik dan hier voor tien sollicitatietips. 

 

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *