Het is een veel gevoerde discussie: moet je je hobby’s en interesses nu wel of niet vermelden op je cv? Het antwoord is simpel. Als ervaren recruiter zeg ik doen! Hobby’s maken je persoonlijk en laten daarmee zien wie je bent en wat je in huis hebt.
In dit artikel leg ik uit waarom je je hobby’s op je cv moet vermelden en welke hobby’s en interesses je gaan helpen om een positieve indruk te maken. Daarnaast leer je hoe je ze het best beschrijft zodat ze ook het gewenste effect hebben.
Inhoud
- Moet je hobby’s en interesses vermelden op je cv?
- Voordelen van hobby’s vermelden
- Welke hobby’s moet je op je cv plaatsen?
- Welke hobby’s moet je niet op je cv plaatsen?
- Hoe plaats je hobby’s op je cv?
- Tips
Moet je hobby’s en interesses vermelden op je cv?
Hobby’s en interesses zijn op een optioneel onderdeel van je cv. Dit betekent dat je je hobby’s zonder problemen weg kan laten. Een cv dat werkervaringen, opleidingen en personalia bevat voldoet in principe aan de eisen om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Echter, hobby’s en interesses zijn een belangrijke toevoeging als je je cv persoonlijk wilt maken. Als je niet alleen een saai zakelijk document wilt aanleveren, maar echt wat van jezelf wilt laten zien. In dit geval zijn hobby’s en interesses een essentiële toevoeging. Ook het persoonlijk profiel en vaardigheden geven je de kans om je meer van jezelf te laten zien.
Het verschil tussen hobby’s en interesses
Hoewel hobby’s en interesses nauw aan elkaar verbonden zijn zijn ze net even anders. Hobby’s zijn activiteiten die je graag uitvoert zoals schilderen of voetbal. Interesses zijn onderwerpen die je interessant vindt zoals kunst of het bezoeken van voetbalwedstrijden. De termen worden door elkaar gebruikt.
Voordelen van hobby’s en interesses vermelden op je cv
Bekijk het cv eens door de ogen van een recruiter. Als een recruiter je curriculum vitae bekijkt, bepaalt hij of zij eerst of je aan de harde eisen voor de functie voldoet. Een harde eis kan bijvoorbeeld een bepaald opleidingsniveau zijn of een aantal jaar werkervaring.
Zodra je aan de harde eis voldoet wordt er gekeken naar wie jij als persoon bent en waar je kwaliteiten liggen. Echter, de recruiter kent jou helemaal niet. Het enige wat hij of zij van jou weet staat op de twee pagina’s van jou cv. Je merkt al direct dat hobby’s hier goed van pas komen omdat iemands hobby’s al veel prijsgeven over een persoon.
Het vermelden van hobby’s op je cv heeft twee belangrijke voordelen. Het laat de persoon achter het cv zien en je hobby’s zijn een goede indicatie van je vaardigheden.
Een klein gedachtenexperiment:
Welke indruk krijg je van een persoon die golft, zeilt en interesse heeft in de locale politiek?
Welke indruk krijg je van een persoon die Roeit, hockeyt en interesse heeft in reizen?
Zeer waarschijnlijk vorm je in je hoofd een heel ander beeld van deze personen. Ook al lijken hun werkervaringen en opleidingen veel op elkaar.
De persoon achter het cv
Recruiters zijn op zoek naar mensen die goed bij hun functies passen. Daarom is het belangrijk dat je cv laat zien wie jij als mens bent. Je hobby’s zijn daar een uitstekende indicatie van. Ze geven je cv kleur en een persoonlijke touch.
Als je in je vrije tijd houdt van kanoën 🛶 geeft dit aan dat je sportief bent en graag buiten in de natuur bent. Bak je graag taarten 🍰? Geef dan op je cv aan dat je meesterbakker bent die graag wat meeneemt naar kantoor. Op deze manier straalt er veel van jou positiviteit van je cv af.
Recruiters, het zijn net mensen. Als een selecteur of toekomstige collega jouw cv bekijkt kan het zomaar zijn dat jullie raakvlakken hebben omdat jullie allebei dol zijn op de Indonesische keuken of allebei op hoog niveau gevolleybald 🏐 hebben.
Hobby’s benadrukken vaardigheden
Iedere specifieke vacature vraagt bepaalde eigenschappen en kwaliteiten van de mensen die solliciteren. Grijp bij het vermelden van je hobby’s de kans om jouw matchende kwaliteiten te vermelden.
⚽ Ben je aanvoerder van je voetbalteam? Dit geeft aan dat je goed kunt samenwerken in teamverband.
✍️ Als jij in je vrije tijd doet aan kalligrafie dan geeft dit duidelijk weer dat je de rust en het geduldig bezit om mooi teksten te schrijven.
🎨 Is de werkgever op zoek naar een creatieveling? Dan geeft jouw hobby schilderen aan dat je heel wat ervaring op het vlak van creativiteit hebt.
Je hobby’s geven aan dat je veel ervaring hebt op een gebied van jouw interesse en dat maakt je aantrekkelijk voor een potentiële werkgever. Zet je hobby’s en interesses daarom in om te communiceren waar jouw kwaliteiten als persoon liggen.
Welke hobby’s moet je op je cv plaatsen?
Tot nu toe lijkt dit verhaal heel duidelijk. Het plaatsen van hobby’s en interesses op je cv is heel belangrijk. Echter, er zit een addertje onder het gras. Niet iedere hobby is namelijk even geschikt om te vermelden op je cv.
De belangrijkste regel is: vermeld hobby’s die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Zorg er dus voor dat de hobby’s die je noemt iets positiefs over jou toevoegen op basis van de functie waarop je solliciteert.
Schaken ♟️ is bijvoorbeeld een hele relevante hobby als je solliciteert als bijvoorbeeld data scientist, maar het past veel minder goed bij een snelle commerciële functie. Een recruiter al snel vermoeden dat een commerciële en dynamische baan niet bij je zal passen.
Boksen 🥊 is bijvoorbeeld een hobby die geassocieerd wordt met geweld en past daarom niet goed bij verzorgende beroepen.
Bijna iedere hobby die je hebt is goed om te vermelden op je cv, mits de eigenschappen die horen bij deze hobby passen bij de competenties die een werkgever zoekt.
Hieronder heb ik een lijst samengesteld van hobby’s en interesses die over het algemeen een positieve associatie oproepen bij veel functies. Het spreekt voor zich dat je alleen hobby’s en interesses op je cv zet die daadwerkelijk bij jou passen. Lees hier verder voor een uitgebreidere lijst met hobby’s.
Lijst met goede hobby’s en interesses
Hobby of interesse | Algemene associatie |
Piano spelen | Het spelen van piano, of een ander instrument, wekt een culturele associatie op. Er is veel geduld en discipline voor nodig omeen instrument te leren spelen. |
Vrijwilligerswerk | Dat je in je vrije tijd bereid bent om vrijwilligerswerk te doen kan niet anders dan respect afdwingen. Het laat zien dat je je inzet voor een ander. Het laat zien dat je je steentje bijdraagt aan de maatschapij. |
Teamsport | Het uitoefenen van teamsporten zoals voetbal, korfbal of rugby laat zien dat je het gewend bent om in een team te functioneren. Benoem ook je positie om aan te geven wat je rol in het team is. |
Reizen | Mensen die reizen zijn avontuurlijk en hebben een interesse in nieuwe gebieden en culturen. Het geeft aan dat je open staat voor nieuwe ideeën. |
Duursport | Doe je aan een duursport zoals hardlopen of schaatsen dan wil je jezelf constant verbeteren. Het geeft aan dat je het beste uit jezelf wilt halen en discipline hebt. |
Bloggen | Als je een blog bijhoudt over een bepaald onderwerp onderstreept dit je oprechte interesse op dit gebied. Het geeft aan dat je communicatief vaardig bent en vlot met de pen. |
Koken | Liefde gaat door de maag. Als je houdt van koken kan dat de indruk wekken dat je verfijnd bent in je interesse. Je vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen en te experimenteren. |
Vreemde talen | Als je verschillende vreemde talen spreekt geeft dit aan dat je een sterke culturele drang hebt. Het laat zien dat je in staat bent tot het leren van talen en daar ook de tijd en energie in gestoken hebt. |
Schilderen | Schilderen geeft aan dat je een creatief brein hebt. Je hebt de rust om mooie schilderijen tot stand te brengen en je hebt oog voor detail. |
Programmeren | Als je vroeger op je zolderkamer al zat te programmeren geeft dit aan dat je technisch goed onderlegt bent. Je bent analytisch en hebt een oprechte interesse voor digitale techniek. |
Heb je inspiratie nodig bij het vermelden van hobby’s op je cv? Kijk dan even op deze website die voorbeelden geeft van leuke en nuttige hobby’s.
Welke hobby’s moet je niet op je cv plaatsen?
Heel veel hobby’s zullen het goed doen op je cv. Er zijn echter ook hobby’s en interesses die je maar beter niet kunt vermelden. Het kan hier gaan om hobby’s die een negatieve associatie hebben zoals het lid zijn van een motorclub 🏍️ of gewelddadige hobby’s zoals MMA of andere vechtsporten. Maar bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk waaruit blijkt wat je politieke voorkeur is kun je beter weglaten op je cv.
Hier volgt een lijst met hobby’s die je beter niet op je cv kunt vermelden:
- Lidmaatschap van een motorclub
- Paaldansen
- Gewelddadige hobby’s
- Hooliganisme
- Uitgaan
- Erotische zaken
- Verzamelingen
Hoe moet je hobby’s op je cv plaatsen?
Plaats ongeveer drie of vier hobby’s onder een apart kopje hobby’s en interesses. Zorg ervoor dat dit kopje als laatste onderdeel geplaatst wordt. Dus na de opleidingen, werkervaringen en eventuele cursussen of stages.
Onthoud dat het cv maximaal twee pagina’s lang mag zijn. Als je nog niet zoveel ervaring hebt zijn hobby’s een handige manier om je cv wat meer body te geven. Is je cv al helemaal gevuld met relevante informatie? Laat je hobby’s dan weg.
Wanneer je een grafische layout gebruikt met behulp van een cv generator dan kun je het kopje aan de zijkant van je cv geplaatst worden waardoor je ruimte op je cv bespaart.
Beschrijf je hobby’s
Hoe je je hobby’s op je cv vermeld maakt ook een wereld van verschil. Je kunt er natuurlijk gewoon op knallen dat je hockeyt, van bordspelletjes houdt en dat je interesse hebt in de beleggingswereld. Je laat dan al iets van je persoonlijkheid doorschemeren, maar je mist net even die kans om er wat speelsheid in te gooien.
Gebruik het vermelden van je hobby’s om net even wat meer te laten zien. Omschrijf bij iedere hobby en interesse net even specifiek waar je goed in bent of wat je erin aantrekt. Zo kun je aangeven dat je linksvoor bent in je hockeyteam, dat je favoriete bordspel kolonisten van Katan is en het boek ‘blondjes beleggen beter’ een leestip is. Je zult zien dat dit hele leuke reacties opwekt 🙂
Hobby’s en interesses tips
- Hobby’s zijn een goed aanknopingspunt tijdens het sollicitatiegesprek. Het is een leuk en luchtig onderwerp om het ijs te breken.
- Hobby’s en interesses zijn ook heel goed bruikbaar in een sollicitatiebrief! Je kunt hier wat dieper ingaan op de overeenkomsten tussen je hobby en de functie waarop je solliciteert.
- Bepaalde hobby’s en interesses laten zien dat je goed bij de bedrijfscultuur past. Als je in de reisbranche gaat werken heb je natuurlijk een streepje voor als je reislustig bent.
- Vrijwilligerswerk kun je vermelden onder het kopje hobby’s, maar als het vrijwilligerswerk wat je hebt gedaan van belang is voor de functie kun je het ook wat meer uitwerken onder het kopje werkervaring.
- Hobby’s of interesses zijn vaak een geheugensteuntje voor recruiters. Als aangeeft van lego te houden spring je eruit en zullen ze je sneller onthouden worden.
Conclusie
Het vermelden van hobby’s en interesses is absoluut van toegevoegde waarde op je cv. Het laat zien wie jij bent als persoon en wat je kwaliteiten zijn. Let er wel op dat je hobby’s kiest die van toegevoegde waarde zijn voor de functie waarop je solliciteert.