Een cv maken voor scholieren

Een cv maken is niet gemakkelijk. Als je op de middelbare school zit en voor de eerste een cv moet maken is het zelfs nog lastiger. In dit artikel help ik je met het maken van een goed cv die je aan je eerste baantje helpt!

Wat is een cv?

Een curriculum vitae, oftewel cv, is een overzicht van wie je bent, wat je kunt en wat je al gedaan hebt. Bedrijven vragen je om een cv te laten zien zodat ze snel kunnen inschatten of je geschikt bent voor de baan. Mensen die naar een vaste baan zoeken, hebben vaak al een opleiding afgerond en verschillende banen en bijbanen gehad. Deze zetten ze allemaal op hun cv zodat bedrijven een overzicht hebben van hun werkervaring.

Scholieren

Als je op zoek bent naar je eerste baan, dan heb je deze werkervaring nog niet. Dat is helemaal niet erg! Bedrijven verwachten dat ook niet van scholieren. Als je op de middelbare school zit en je eerste cv gaat maken is het niet erg dat je nog niet zo veel ervaring hebt. Je kunt de aandacht op andere positieve dingen richten zoals bijvoorbeeld de op opleiding die je nu volgt, je hobby’s en andere ervaringen die je wel hebt.

Opleiding

Als je op de middelbare school zit en op zoek bent naar je eerste baan, dan is je opleiding het belangrijkste onderdeel van je cv. Op school heb je al veel geleerd en dat kun je laten zien op je cv! Noem als eerste de naam van je opleiding, de plaats en wanneer je begonnen bent. Zo kun je bijvoorbeeld schrijven:

 

2013 tot heden:             HAVO, Ijburg college te Amsterdam

 

Omdat er nog niet heel veel ervaring op je cv staat, kun je meer details van je opleiding noemen. Zo kun je vermelden welk profiel je volgt of bijvoorbeeld aangeven dat je extra vakken volgt. Als je veel praktijk vakken hebt gehad zoals bijvoorbeeld kookles of metaalbewerking dan kun je dit ook benoemen. Op deze manier laat je zien dat je al ervaring hebt opgedaan. Je zou bijvoorbeeld wat meer informatie kunnen vermelden over je opleiding:

 

2013 tot heden:            HAVO, Ijburg college te Amsterdam
Profiel: Natuur en Gezondheid
Hoofdvakken: Wiskunde b en natuurkunde

 

Ervaring

Ook al heb je misschien nog geen eerste echte baan gehad, je mag ook andere ervaringen vermelden op je cv. Als je bijvoorbeeld al een krantenwijk gehad hebt of hebt opgepast is het heel handig om dit te benoemen in je cv. Op deze manier laat je zien dat je graag wilt werken en dat je gemotiveerd bent. Zelfs als je bijvoorbeeld bij je ouders thuis klusjes doet of bij een boer prei geplant hebt kun je dit benoemen. Dit telt allemaal mee als ervaring.

Hobby’s

Omdat je nog niet zoveel werkervaring hebt, is het belangrijk om je hobby’s te benoemen. Je hobby’s geven een bedrijf een beeld van wie je bent. Iemand die voetbalt is sportief en iemand die graag knutselt is creatief. Als je je hobby’s op je cv zet kan het ook zo zijn dat iemand er tijdens een sollicitatiegesprek naar vraagt.

Solliciteren voor scholieren

Tijdens het zoeken van je eerste bijbaan hoeft het er vaak niet heel professioneel aan toe te gaan. Je hoeft vaak niet via een officiele manier je cv op te sturen. Vaak kun je gewoon bij een winkel of restaurant naar binnen stappen om te vragen of er een baan vrij is. Als je dan  een mooie cv kunt afgeven kom je direct erg goed voorbereid over! Bedrijven vinden het niet erg dat je als scholier weinig werkervaring hebt, als je maar een nette cv hebt en goed overkomt!

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *