Als je gaat solliciteren, moet je eerst je cv opsturen. Maar wat als je geen werkervaring hebt en dus eigenlijk niet zo veel hebt om op je curriculum vitae te zetten? Dan wil dit niet zeggen dat je jouw cv achterwege moet laten. Wij helpen je graag een goed cv op te stellen om te solliciteren, ook als je geen werkervaring hebt. Dit doen we door in dit artikel vijf handige tips voor een cv zonder werkervaring te geven.
Tip 1: zet het door jou gevolgde onderwijs op je cv
Dat je geen werkervaring hebt, wil niet zeggen dat je helemaal niks hebt gedaan. Je hebt in ieder geval op de basisschool gezeten en hierna heb je een paar jaar middelbare school gedaan. Zet dit allemaal op je cv, want ook deze informatie is belangrijk. Heb je na de middelbare school nog een studie gevolgd? Dan zet je deze studie ook op jouw cv, ook als je de studie niet afgerond hebt.
Tip 2: vergeet cursussen, workshops en masterclasses niet
Je zet niet alleen complete studies op je cv, maar ook cursussen, workshops en masterclasses. Een workshop breien is misschien niet zo interessant als je gaat solliciteren voor een salesfunctie in een winkel. Maar een workshop klantvriendelijkheid of premium service wel. Heb je ooit uit eigen initiatief cursussen, workshops of masterclasses gevolgd? Dan kun je deze allemaal op je cv zetten. Heb je cursussen, workshops of masterclasses gevolgd voor je vorige werkgever, dan mag je deze ook op je cv zetten.
Tip 3: noteer stages op je cv
Een stage is geen betaalde baan, maar je mag ook stages op je cv vermelden. Ga je bijvoorbeeld solliciteren voor een functie in de zorg en heb je al een keer stage gelopen in de zorg? Dan is deze stage erg relevant voor jouw cv. Al heb je geen echte werkervaring in de vorm van een betaalde baan: jouw potentiële werkgever zal jouw stage zeker een goede aanvulling van jouw cv vinden.
Tip 4: vertel ook iets over vrijwilligerswerk
Heb je een paar maanden of zelfs een paar jaar vrijwilligerswerk gedaan of doe je dit nog steeds? Dan mag je dit ook op je cv zetten. Je laat niet alleen zien dat je niet stil hebt gezeten, maar ook dat je bereid bent om anderen te helpen. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan in een bejaardentehuis, bij het dierenasiel of bij het lokale cultuurhuis, dan zegt dit veel over jou. Ook commissies zijn belangrijk om te vermelden.
Tip 5: vertel iets over jezelf
Tot slot kun je ook nog iets over jezelf vertellen om je cv nog wat op te vullen. Dit doe je niet in verhalende vorm, maar simpelweg door enkele karaktereigenschappen op te sommen. Logischerwijs sla je de minder sterke punten van jezelf over op je cv: je benadrukt alleen jouw sterke punten. Enkele voorbeelden van karaktereigenschappen die je op jouw cv kunt zetten, zijn eigenschappen als ambitieus, kritisch, gedisciplineerd, gepassioneerd, serieus, behulpzaam, betrokken, collegiaal, creatief en flexibel.
Klaar? Laat je cv nog even door iemand doorlezen
Als je het alsnog moeilijk vindt om een cv te maken, kun je onze gratis templates gebruiken. Je kunt ze via dit artikel gemakkelijk en gratis downloaden in word. Ben je klaar met het vullen van jouw cv, dan stuur je jouw cv en sollicitatiebrief nog niet meteen op. Laat de documenten nog even door iemand anders controleren en je weet zeker dat alles klopt. Soms lees je zelf over je eigen fouten heen en dit is zonde, zeker als je je best hebt gedaan om een goed cv te maken. Door iemand jouw cv te laten controleren, voorkom je dat je een document met fouten opstuurt.