Skip to main content

De inhoud van het cv

In dit artikel bespreek in de onderdelen die je cv dient te bevatten en in welke volgorde je deze het beste kunt vermelden. Het cv bestaat hoofdzakelijk uit de volgende zeven onderdelen:

1.Persoonlijke gegevens

Bovenaan het cv worden je persoonlijke gegevens vermeldt:
– Je volledige voor- en achternaam
– Je huidige adres inclusief postcode
– Je mobiele telefoonnummer inclusief landnummer
– Je e-mailadres
– Je geboortedatum
– Je nationaliteit
– Of je in het bezit bent van een rijbewijs

2/3. Werkervaring

Het is afhankelijk van je situatie of je werkervaring of opleidingen als tweede onderdeel weergeeft. Wanneer je net klaar bent met studeren en je op zoek gaat naar je eerste baan is het nuttig om je opleidingen als eerste te vermelden. Wanneer je echter al werkervaring hebt opgedaan is het aan te raden om deze als eerste te vermelden. Bij iedere werkervaring is het van belang om de titel van de functie te vermelden en een korte omschrijving te geven van de werkzaamheden/verantwoordelijkheden tijdens de functie. Vermeld ook de naam van het bedrijf, de plaats en de periode die je er gewerkt hebt.

3/2. Opleidingen

Je opleidingen vernoem je in de omgekeerde chronologische volgorde. Bovenaan vernoem je de hoogst behaalde opleiding en daarna werk je terug in de tijd je opleidingen af. Mocht het zo zijn dat je een bepaalde opleiding niet hebt afgemaakt, geef dit dan aan om gaten in je cv te voorkomen. Vermeld onder dit kopje ‘opleidingen’ alleen officiële opleidingen, behaalde cursussen kun je benoemen onder het kopje ‘Vaardigheden en competenties’.

4. Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je werk of studie hebt gedaan. Vermeld nevenactiviteiten die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert altijd op je cv, deze kunnen aangeven dat je kennis en ervaring opgedaan hebt op een bepaald vlak.

5.Vaardigheden en Competenties

Hier kun je andere zaken waar je goed in bent vermelden die van belang zijn voor de baan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een typecursus, behaalde certificaten, beheersing van computerprogramma’s, behaalde cursussen etc.

6.Talen

Benoem je talenkennis altijd op je cv. Geef aan welke vreemde talen je beheerst naast je moedertaal en in welke mate je deze beheerst. Als je meerdere talen spreekt is het overzichtelijk om een tabel te maken.

7.Interesses en Hobby’s

Interesses en hobby’s hoeven niet perse vernoemd te worden op het cv, maar deze geven een werkgever een kleine inkijk in wie jij bent als persoon. Door het benoemen van je hobby’s kun je de interesse van een werkgever wekken en krijgt deze een completer beeld van van je bent.

8.Referenties

Een potentiële werkgever zal vaak vragen of hij of zij een referentie over je mag inwinnen. Dit houdt in dat hij of zij een vorige werkgever zal benaderen om te vragen hoe je gefunctioneerd hebt binnen je vorige functie. Vraag een referent altijd eerst om toestemming voordat je zijn of haar contactgegevens op je cv vermeldt. Zorg er uiteraard ook voor dat je geen referent opgeeft die eventueel een slechte referentie over jou afgeeft.

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *