Doelen vermelden op je cv

Solliciteren kan moeizaam en frustrerend zijn. Zeker als je afwijzingen ontvangt of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Gaat het solliciteren lastig? Begin dan met een goed cv. Er is veel te vinden op het internet over hoe je cv eruit moet zien en welke informatie je moet beschrijven. Maar hoe zorg je nou dat je een echte indruk achterlaat? Hoe zorg je dat jouw cv opvalt bij het bedrijf waar je solliciteert?

Bekijk het vanuit je werkgever

In dit artikel laat ik je even vanuit een ander perspectief kijken naar jouw sollicitatie: vanuit het perspectief van het bedrijf waar je wilt werken. De manager of recruiter waar je een brief naar verstuurt, wil uiteindelijk iets bereiken door jou aan te nemen. Hij of zij wil meer verkopen, blije klanten, of sneller een project af hebben. Het komt misschien een beetje rot over, maar het maakt hem vaak niet uit wie dat doet of hoe het gebeurt. Zolang hij zijn doel maar bereikt. Het is dus aan jou om je in te leven in wat het bedrijf wil bereiken door jou aan te nemen. Wat is het doel van dit bedrijf en van de vacature?

Van wat je kunt naar wat je bereikt

Neem dit voorbeeld: een telefoonwinkel zoekt een nieuwe verkoper. Hiermee hebben zij als doel om meer van hun producten te verkopen, en zo meer winst te maken. In hun vacature vragen ze om minimaal MBO niveau en een jaar ervaring als verkoper. Wanneer je op deze vacature reageert, vermeld je uiteraard je ervaring en opleidingsniveau. Maar wil je echt opvallen, schrijf dan in je brief dat je alles weet van telefoons, altijd op de hoogte bent en mensen fantastisch kunt adviseren. Beter nog, laat weten dat je hele familie en al je vrienden naar jou toe komen voor advies over telefoons. Laat ook weten dat je goed kunt verkopen, dat klanten meer van jou kopen omdat je ze altijd adviseert om een handig accessoire meteen erbij te bestellen. Mocht je de informatie hebben, laat dan weten dat jij 10% meer verkoopt dan je collega’s bij je vorige baan. Of bijvoorbeeld dat je veel klanten hebt die terugkomen omdat jij ze zo goed geholpen hebt. Laat altijd zien dat jij de ideale kandidaat bent omdat jij het doel bereikt wat het bedrijf wil behalen.

Van doel naar droom

Als je het bovenstaande trucje goed oefent, zul je al veel meer reacties krijgen dan wanneer je enkel je kwalificaties laat zien. Wil je nog een stapje verder, schrijf dan in je sollicitatie hoe jouw droom overeenkomt met dat van het bedrijf. Wil je bijvoorbeeld solliciteren bij een bedrijf wat eerlijke handel belangrijk vindt, benadruk dan dat jij veel houdt van fairtrade producten en je hier gepassioneerd over bent. Je hoeft hiervoor niet te liegen, doe je onderzoek naar wat het bedrijf belangrijk vindt, en verwoord een passie van jou zodanig dat het hierbij aansluit. Het bedrijf zal je nu niet alleen geschikt vinden voor de baan, maar ook zien dat je kunt doorgroeien of lang bij het bedrijf zal blijven. En zo val je flink op!

Heel veel succes met je volgende sollicitatie!

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *