Skip to main content
foto op je cv

Een foto gebruiken op je cv

In de wereld van solliciteren is de vraag of je nu een foto moet plaatsen op je cv of niet een veel voorkomend debad. De meningen zijn erg verdeeld en het is voor veel mensen lastig om te bepalen of het verstandig is om een foto te plaatsen of dat ze het beter niet kunnen doen. In dit artikel bespreek ik een aantal punten die je in overweging moet nemen tijdens je beslissing en bespreek ik mijn eigen ervaring als recruiter.

Opvallen met een foto op je cv

Het doel van je cv is hoofdzakelijk om een korte samenvatting te geven van je werkverleden en kwaliteiten en competenties als persoon. Vergeet echter niet dat recruiters een cv gebruiken om een grove selectie te maken tussen kandidaten die wel of niet aan de harde eisen van een functie voldoen. Een sollicitatie procedure bestaat uit verschillende fases waardoor het erg belangrijk is dat een recruiter jouw cv onthoudt gedurende het proces. Een foto is een uitstekend middel om de aandacht van een recruiter te trekken en te zorgen dat deze je cv niet vergeet. Zodra je een foto toevoegt aan je cv is deze niet alleen een samenvatting van je werkverleden, maar een omschrijving van jou als persoon, waardoor je top of mind blijft.

Eerste indruk voor een werkgever

Je cv is de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Zorg dat deze indruk goed is, want een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg er daarom voor dat de indruk die je wekt op je foto matcht bij de functie die je zoekt. Een spontane foto van jezelf achter de bar met een biertje in de hand kan positief uitpakken als je solliciteert op een functie als horeca medewerker, maar is funest als je een carriere als administratief medewerker ambieert.

Kies voor een neutrale foto

Vakantie fotos of selfies wekken niet de professionele indruk die jij wilt maken op je cv.  Besteed daarom aandacht aan het kiezen van een neutrale en professionele foto voor op je cv. Het is geen overbodige luxe om tijd uit te trekken voor het op maat maken van een professionele pasfoto. Zorg er bij het maken van deze foto voor dat er een neutrale achtergrond is en besteed aandacht aan je kleding en uiterlijke verzorging. Maak je foto bij voorkeur in helder daglicht zonder dat er schaduwen op je gezicht vallen en vergeet niet, een glimlach doet wonderen!

De voor- en nadelen van een foto op je cv

Het plaatsen van een foto op je cv kan zowel voor- als nadelen op basis van de functie waarop je solliciteert en de kwaliteit van je foto. Om je te helpen met je keuze hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen
  • Een foto maakt je cv persoonlijk en laat ‘de persoon’ achter de cv zien.
  • Door een foto te gebruiken val je op en wordt je beter onthouden tijdens het sollicitatie proces.
  • Een kwalitatief goede foto laat zien dat je representatief bent.
  • Met een foto kun je jouw persoonlijkheid ten goede stellen.
Nadelen
  • Een kwalitatief slechte foto kan een slechte eerste indruk schetsen.
  • Afhankelijk van voor welke functie je solliciteert, kan een foto afleiden van de inhoud van je cv.
  • Een niet professionele foto kan er voor zorgen dat recruiters onbewust een negatief beeld van je gaan vormen.
Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een reactie