Is een foto op je cv plaatsen verstandig?

Moet je nu wel of niet een foto op je cv plaatsen? Dat is de bediscussieerde vraag in de wereld van het solliciteren. De meningen zijn erg verdeeld en daarom vragen mensen zich af of het helpt of schaadt om een foto te gebruiken.

Als ervaren recruiter zet ik in dit artikel zet ik alle do’s and don’ts over het plaatsen van een foto op je cv op een rijtje. Na het lezen van dit artikel zul je weten wat in jouw situatie het verstandigste is. 📸💡

Is het gebruikelijk om een foto op je cv te plaatsen?

Het doel van je cv is het geven van een korte samenvatting van je werkverleden en van je professionele kwaliteiten. Vroeger was het erg ongebruikelijk om een foto op je curriculum vitae te plaatsen omdat je uiterlijk hierbij niet belangrijk was. Het voegde namelijk niets toe aan jouw professionele profiel.

Tegenwoordig mag het cv mag veel persoonlijker zijn dan vroeger. Je geeft niet alleen meer aan waar je gewerkt hebt en welke opleidingen je gedaan hebt. Tegenwoordig is je cv je persoonlijke profiel waarbij je ook laat zien welke vaardigheden en hobby’s je hebt. En dat je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet en een sabbatical reis naar Azië gemaakt hebt. Een foto past hier al veel beter bij omdat het je cv persoonlijker maakt. Het geeft letterlijk een gezicht aan je cv.

Wat levert een foto op het cv je op?

Vergeet niet dat recruiters een cv gebruiken om een grove eerste selectie te maken tussen kandidaten die wel of niet aan de harde eisen van een functie voldoen. Een sollicitatie procedure bestaat uit verschillende fases waardoor het erg belangrijk is dat een recruiter jouw cv onthoudt gedurende het proces.

Een foto is een uitstekend middel om de aandacht van een recruiter te trekken en te zorgen dat deze je cv niet vergeet. Zodra je een foto toevoegt aan je cv is deze niet alleen een samenvatting van je werkverleden, maar een omschrijving van jou als persoon, waardoor je top of mind blijft bij een recruiter. 

Zeg nou zelf, welk van deze cv’s zou jij als recruiter onthouden?

Wil je dit cv template gebruiken? Dat kan via cvster.nl

Als je het doet, doe het dan goed

Oke, tot nu toe lijkt een foto op het moderne cv een must. Maar hier komt de catch: Een foto levert je alleen iets op als het een goede foto is. Een slechte foto laat je cv direct op de nee-stapel belanden. Zorg er daarom voor dat je een professionele foto gebruikt die bij je functie past. Een spontane foto van jezelf achter de bar met een biertje in de hand kan positief uitpakken als je solliciteert op een functie als horeca medewerker, maar is funest als je een carrière als administratief medewerker ambieert. Zorg er dus voor dat de indruk die je wekt op je foto matcht bij de functie die je zoekt.

Kies voor een neutrale foto

Vakantiefoto’s of selfies wekken niet de professionele indruk die jij wilt maken op je cv.  Je denkt vast dat dit common sense is, maar in de praktijk blijkt dat niets minder waar is. Dagelijks zien selecteurs cv’s voorbijkomen met totaal ongeschikte foto’s erop. Die foto’s maken natuurlijk direct een negatieve indruk en belemmeren het succes van de kandidaat.

Zie hier de meest voorkomende slechte foto’s die mensen op hun cv zetten:

Besteed aandacht aan het kiezen van een neutrale en professionele foto voor op je cv. Het is geen overbodige luxe om tijd uit te trekken voor het op maat maken van een professionele pasfoto. Zorg er bij het maken van deze foto voor dat er een neutrale achtergrond is en besteed aandacht aan je kleding en uiterlijke verzorging. Maak je foto bij voorkeur in helder daglicht zonder dat er schaduwen op je gezicht vallen en vergeet niet, een glimlach doet wonderen! Hier vind je alle tips voor het maken van een goede foto. 

Zie hier voorbeelden van neutrale en professionele foto’s die je cv een boost geven:

De voor- en nadelen van een foto op je cv

Het plaatsen van een foto op je cv kan zowel voor- als nadelen op basis van de functie waarop je solliciteert en de kwaliteit van je foto. Om je te helpen met je keuze hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Een foto maakt je cv persoonlijk en laat ‘de persoon’ achter de cv zien.
  • Door een foto te gebruiken val je op en wordt je beter onthouden tijdens het sollicitatie proces.
  • Een kwalitatief goede foto laat zien dat je representatief bent.
  • Met een foto kun je jouw persoonlijkheid ten goede stellen.

Nadelen

  • Een kwalitatief slechte foto kan een slechte eerste indruk schetsen.
  • Afhankelijk van voor welke functie je solliciteert, kan een foto afleiden van de inhoud van je cv.
  • Een niet professionele foto kan er voor zorgen dat recruiters onbewust een negatief beeld van je gaan vormen.

Ben je eruit of het in jouw situatie verstandig is om een foto te plaatsen? We wensen je veel succes en vooral plezier met je sollicitaties!

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

One thought on “Is een foto op je cv plaatsen verstandig?

  1. Ik twijfelde altijd of ik nu wel of niet een foto moest plaatsen. Ik heb nu besloten om het gewoon te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *