Een gat in je cv

Werkzoekenden maken zich vaak zorgen over gaten in hun cv. Het kan zo zijn dat je een tijd geen baan het kunnen vinden of dat je een studie niet hebt afgerond. In dit artikel leg ik uit hoe je een gat op je cv het beste kunt aanpakken.

Licht toe

Wie denkt dat een gat op het cv onoverkomelijk is, is niet meer van deze tijd. Zelfs 81% van de recruiters geeft aan dat een gat op het cv niet erg is zolang dit goed toegelicht wordt. Geef dus altijd aan waarom je in een bepaalde periode niet gewerkt hebt. Je kunt aangeven dat je een aantal maanden werkzoekende geweest bent of je aan het orienteren was op een nieuwe studie. In economisch moeilijke tijden is het voor recruiters erg begrijpelijk dat je niet direct een nieuwe baan hebt gevonden. Zolang je op je cv duidelijk toelicht waarom je in een bepaalde periode niet hebt gewerkt is dit geen probleem. Zodra je dit niet doet zal een recruiter hier vraagtekens bij zetten wat vaak niet goed uitpakt.

Wees eerlijk, maar niet te eerlijk

Het kan zo zijn dat het gat op je cv een minder leuke reden heeft als je bijvoorbeeld bent ontslagen. Liegen op je cv is uiteraard not done, maar je hoeft negatieve ontslag reden  ook niet direct te vermelden op je cv. Probeer je in dit soort gevallen te focussen op de positieve aspecten van de periode waarin je werkloos bent geweest. Als je vrijwillergswerk hebt gedaan kun je dit vermelden, of je kunt aangeven dat je je gefocust hebt op het vinden van een geschikte baan. Als het gat op je cv niet al te groot is, zou je het ook kunnen camoufleren door alleen jaartallen te vermelden op je cv in plaats van specifieke maanden.

Gat dichten

Als het lang duurt voordat je een nieuwe baan gevonden hebt, kun je ook direct actie ondernemen zodat je een gat op je cv voorkomt. Zie deze periode van solliciteren als een tijd om jezelf te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen, bepaalde certificaten behalen, of vrijwilligerswerk doen. In dit geval voorkom je het gat op je cv doordat je tijd hebt geinvesteerd in je persoonlijke ontwikkeling. Het feit dat je actie ondernomen hebt laat een recruiter zien dat je gemotiveerd bent en dit onderscheidt je van anderen. Een sterke motivatie is een van de belangrijkste aspecten van het solliciteren. In dit geval kan een gat op je cv dus zelfs in je voordeel werken!

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *