Skip to main content

Hoe maak je een goed cv?

Een goed cv is de eerste stap naar een leuke baan! Een goed cv zorgt ervoor dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek in plaats van dat je een standaard e-mail krijgt met een afwijzing. Zie een curriculum vitae dan ook als krachtig wapen dat je in de strijd gooit om je droombaan te bemachtigen.

Curriculum vitae

Curriculum vitae is het latijnse woord voor ‘levensloop’. Tegenwoordig korten we curriculum vitae vaak af tot cv. Het cv geeft een kort overzicht van wie jij bent als persoon. Het cv wordt gebruikt tijdens de eerste stappen van het solliciteren. Daardoor is het cv juist zo belangrijk. Je cv moet werkgevers ervan overtuigen dat jij geknipt bent voor baan! Je cv is dus je visite kaartje. Het moet mensen die jou niet kennen duidelijk uitleggen wie je bent en wat je allemaal kunt. Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk een cv is. Ook al ben jij de perfecte kandidaat voor een functie, als je cv niet goed genoeg is, zul je geen kans krijgen om jezelf te laten zien.

Layout cv

De opmaak van een cv is veel belangrijker dan de meeste mensen denken dat het is. Recruiters bekijken tientallen cv’s per dag en zijn daardoor als het ware allergisch voor slordige en onduidelijke cv’s. Zorg er daardoor voor dat je cv er perfect uitziet, dan voorkom je dat je cv direct in de prullenmand terecht komt. Het aller belangrijkste onderdeel van de opmaak is duidelijkheid. Vermeld alleen informatie op je cv die van toepassing is. Zo voorkom je dat een recruiter belangrijke informatie over het hoofd ziet.

Uitlijning cv

Daarnaast is het belangrijk om je cv goed uit te lijnen. Dit betekent dat alle informatie netjes onder elkaar hoort te staan. Vaak staan zinnen schots en scheef doordat mensen de spatietoets gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je cv er slordig uitziet en recruiters er vaak niet eens naar kijken. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen door de ‘tabtoets’ te gebruiken. Als je de tabtoets gebruikt in plaats van de spatiebalk, zijn alle wit stukjes even groot en ziet je cv er overzichtelijk uit.

Spelling

Naast de inhoud is spelling ontzettend belangrijk in je cv. Ook als je spelling zelf niet zo belangrijk vindt, zul je hier veel aandacht aan moeten besteden. Recruiters verwachten dat je veel tijd en aandacht aan je cv hebt besteed. Als ze spelfouten zien in je cv zullen ze hieruit opmaken dat je zelfs na al die tijd en moeite niet foutloos kunt schrijven. Spellingsfouten zijn een doorn in het oog van iedere recruiter. Gebruik daarom altijd spellingscontrole bij het maken van een cv. Als spelling niet je sterkste punt is, kun je iemand anders vragen om je cv te controleren op spellingsfouten.

Wees niet te bescheiden

Besef je dat een recruiter je cv eerst moet goedkeuren voordat je zelf de kans krijgt om jezelf te laten zien. Daardoor is het belangrijk dat je cv je door de eerste selectieronde doorkomt. Wees daarom niet te bescheiden op je cv. Als je bepaalde taken en verantwoordelijkheden gehad hebt in een eerdere baan vermeld deze dan altijd op je cv. Als je bijvoorbeeld prijzen gewonnen hebt of cursussen gedaan hebt is heel normaal om deze te vermelden op je cv. Let er wel op dat je altijd eerlijk blijft. Als je dingen vermeldt op je cv die je niet waar kunt maken kom je al snel in de problemen.

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *