Hoe lang mag een cv zijn?

Vaak krijg ik als recruiter de vraag: ‘Hoe lang moet mijn cv zijn?’ Mensen hebben vaak twijfels over de lengte van het cv. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel. Je cv hoort zo kort en bondig mogelijk te zijn. De lengte van je cv is afhankelijk van het soort sollicitatie, maar als vuistregel is een cv twee pagina’s lang. In dit artikel geef ik je uitleg over de lengt van je curriculum vitae.

Lengte van je cv

De eerste vuistregel is: Je curriculum vitae hoort kort en bondig mogelijk te zijn. De lengte van het cv heeft te maken met het doel van je cv. Het doel van een curriculum vitae is om te laten zien dat je geschikt bent voor de baan. Je cv geeft een kort overzicht van wat je al gedaan hebt op professioneel vlak. Het zorgt ervoor dat recruiters kunnen checken of je aan hun eisen voldoet zodat je de eerste selectie ronde overleeft. Daarom hoort er alleen belangrijke informatie op je cv te staan. De rest is overbodig en leidt af van het hoofddoel. In de praktijk komt het erop neer dat je cv meestal 1,5 tot 2 kantjes lang is.

Belangrijke informatie

Waarom hoort een cv kort en bondig te zijn? Dit heeft te maken met het aantal cv’s die recruiters per dag doorlezen. Gemiddeld heeft een recruiter maar 30 seconden de tijd om een cv door te scannen. Dit betekent dat je cv direct to the point moet komen. De recruiter moet direct de belangrijke informatie kunnen zien. Als er veel onbelangrijke informatie op je cv staat ziet hij de belangrijke informatie over het hoofd. Vuistregel twee is dus: Zet alleen belangrijke informatie op je cv. Natuurlijk is het lastig om te bepalen wat er dan precies belangrijk is. Als je een ervaren werknemer bent zijn voornamelijk je vorige functies belangrijk. Noem in dit geval de banen die je in het verleden gehad hebt en de belangrijkste cursussen die je gedaan hebt. Als je net afgestudeerd bent en nog geen werkervaring hebt, dan zijn je bijbanen en hobby’s erg belangrijk. Heb je nog niet zo veel werkervaring? Kijk dan eens naar het volgende artikel voor tips bij het maken van een cv met weinig werkervaring.

Lengte cv afhankelijk van jouw situatie

Maar hoe lang hoort je cv dan te zijn als hij kort en bondig is? De derde vuistregel is: Een cv is meestal tussen 1 en 2 kantjes A4 lang. De lengte van het curriculum vitae hangt af van de branche waarin je solliciteert en je carriere niveau. Het is logisch dat starters die weinig of geen werkervaring hebben een korter cv hebben. Starters kunnen hun cv iets langer maken door meer details te noemen over de ervaring die ze wel hebben. Mensen die al veel werkervaring hebben zullen dit kort en bondig moeten benoemen zodat hun cv duidelijk blijft. Ook verschilt de lengte van het cv soms per branche. Een cv in de detailhandel is vaak maar 1 kantje, terwijl het in de ICT is het heel normaal om een cv van 3 kantjes A4 te hebben.

Layout

Een recruiter beoordeelt jouw cv binnen 30 seconden. Binnen deze korte tijd wordt er beoordeeld of jouw cv aan de eisen voldoet en of je door mag naar de volgende selectie ronde. Hoe maak je een te lang cv korter? Een handige manier om je cv korter en beter leesbaar te maken is de layout. Vermijd lange lappen tekst op je cv. Hierdoor wordt de cv onnodig lang en minder interessant voor recruiters. Onthoud dat recruiters je cv niet lezen, maar scannen! Je kunt lange stukken tekst in je cv vervangen door opsommingen. Dit houdt in dat je streepjes (bulletpoints) kunt gebruiken om je verantwoordelijkheden en taken te benoemen. Gebruik onder iedere werkervaring dus bulletpoints om te laten zien wat je tijdens je werk gedaan hebt. Hieronder zie je een voorbeeld:

Schermafbeelding 2016-01-13 om 15.02.08

Mocht je nog meer tips willen voor het opmaken van je cv, dan kun je een kijkje nemen op deze website.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *