Hoe vermeld je personalia op je cv?

Het cv begint met de personalia of ook wel je persoonlijke gegevens. Hoe simpel het ook lijkt, in dit onderdeel van het cv worden heel veel fouten gemaakt! Om deze onnodige fouten te voorkomen zetten we in dit artikel overzichtelijk op een rij waar je op moet letten wanneer je je personalia op je cv vermeldt.

Vermeld je personalia kort maar krachtig

Mijn allerbelangrijkste cv tip is altijd: hou je cv kort! Recruiters nemen gemiddeld maar 30 seconden de tijd om je cv te beoordelen. Daarom belanden lange lappen onoverzichtelijke tekst meestal direct in de prullenbak. Mijn vuistregel is dan ook dat je cv maximaal twee pagina’s lang mag zijn. Daarom moeten de personalia dus ook kort en krachtig vermeldt worden op het curriculum vitae.

Uiteraard vermeld je dus alleen de informatie die echt nodig is. Nee, we willen de doopnamen van je oma niet weten. 😉 Een lijstje van wat wel belangrijk is vind je hieronder.

Welke basis personalia vermeldt je op het cv?

Hieronder zie je een lijstje van de basisonderdelen van de personalia die niet mogen ontbreken op je cv. Je kunt deze informatie sowieso invullen.

Voornaam en achternaam

Je naam is het eerste dat op je cv komt te staan. Zorg er met een iets groter lettertype voor dat deze goed opvalt. Ook bij je naam geldt, hou het simpel. Vermeld alleen je voornaam en je achternaam. Je vier doopnamen gebruik je alleen als je een vliegticket gaat boeken. Op je cv zijn ze hartstikke ouderwets.

Geboortedatum

De geboortedatum is belangrijke informatie. Zo vind een recruiter het bijvoorbeeld heel normaal dat je nog niet zo veel werk ervaring hebt als je 24 bent. En vindt hij of zij het ook niet gek dat je geen bijbanen vermeldt als je in de 50 bent.

Vaak wordt het wat oudere mensen die solliciteren afgeraden om hun geboortedatum op het cv te vermelden. Wij vinden dit onzin. Je wilt altijd transparant en eerlijk zijn op je cv. Daar kom je het verst mee. Aan je jaartallen van je opleidingen kan iemand toch afleiden hoe oud je bent, dus je kunt het maar beter niet proberen te verbergen.

Adres

Het is een beetje ouderwets om je volledige adres op je cv te zetten. Je correspondeert natuurlijk via e-mail en niet via de post. Echter, toch is het om een of andere reden gebruikelijk gebleven om je adres op je cv te vermelden. Je woonplaats moet je sowieso vermelden zodat je werkgever weet hoe ver je van je nieuwe werkplek woont. Je kunt zelf kiezen of je de straat, huisnummer en postcode nodig vindt of niet.

Telefoonnummer

Je telefoonnummer is heel belangrijk. Je wilt natuurlijk gebeld worden met een uitnodiging! Vermeld daarom een correct mobiel nummer op je cv. Een huistelefoon is echt verboden. Misschien klinkt het overbodig, maar zorg dat je bereikbaar bent nadat je je cv hebt ingediend. Als de uitnodigingen binnenstromen wil je het proces natuurlijk lekker soepel laten verlopen.

E-mailadres

E-mail is na de telefoon het meest gebruikte correspondentiemiddel van selecteurs en recruiters. Zorg voor een professioneel e-mailadres op je cv. Girlie352@hotmail.com en familiejanssen@live.nl wekken geen professionele indruk. Je kunt echt binnen 5 minuten een professioneel gmail account aanmaken.

Extra personalia die je kunt vermelden

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je eventueel nog extra kunt invullen. Deze zijn afhankelijk van je situatie. Lees hieronder per onderdeel wat je het beste kunt doen.

Geboorteplaats

Je geboorteplaats is meestal overbodige informatie. Het heeft niets te maken met hoe goed je je werk kan doen en is daardoor niet nodig. In sommige gevallen levert het echter wel iets op. Als je bijvoorbeeld leraar frans bent dan is het handig om te vermelden dat je in Parijs geboren bent. Als je solliciteert op een internationale baan is het ook goed om te vermelden dat je in het buitenland geboren bent. Kortom, het vermelden van de geboorteplek is alleen nodig als het iets toevoegt binnen je werk.

Rijbewijs

Voor het rijbewijs geldt ook dat het alleen nodig is als het iets toevoegt binnen je werk. Voor chauffeurs is het vanzelfsprekend dat ze al hun rijbewijzen vermelden. Als je in de supermarkt solliciteert hoeft het niet. Solliciteer je naar een baan als consultant waarbij je het hele land moet doorrijden? Vermeldt dan dat je een rijbewijs B hebt.

Sociale profielen

Een link naar je sociale profiel is vaak een hele goede toevoeging aan je persoonlijke gegevens. Linkedin is het meest gebruikelijke profiel als je solliciteert. Zorg er wel voor dat je cv en linkedin profiel met elkaar overeenkomen. Een leugentje om bestwil komt al snel naar voren als er verschillen tussen de twee zijn. Voor creatievelingen is het vaak ook leuk om een link naar instagram te plaatsen.

Plak de URL naar je sociale profiel niet klakkeloos op je cv. Dat staat natuurlijk lelijk. Je kunt beter het woord ‘Linkedin’ typen en daar een hyperlink aan koppelen.

Je eigen website

Je ziet steeds vaker dat iemand een persoonlijke website heeft. Als je deze hebt is het natuurlijk een must om deze te vermelden op je cv! Zeker als je in de IT of creatieve branch solliciteert zal je dit ten goede komen.

Burgerlijke stand

Zeker wat oudere mensen vinden het fijn om hun burgerlijke stand te vermelden. Ik raad dit echter af. Werkinhoudelijk is het niet relevant of je getrouwd bent of niet. Vermeldt al helemaal niet dat je gescheiden/alleenstaand bent. Dit maakt geen positieve indruk.

Geloof

Geloof is een privé aangelegenheid en wordt vaak buiten het werk gehouden. Ik raad mensen dan ook af om hun geloof op hun cv te vermelden. Als je werk gaat doen dat met geloof te maken heeft dan mag het, maar het zal dan ook blijken uit de omschrijvingen van je werkervaringen.

Ga voor gemak met een cv template!

Naast het uitsluitend vermelden van relevante inhoud, is de layout van je personalia een slimme manier om ruimte te besparen. Als je je persoonlijke gegevens aan de zijkant van het cv plaatst, neemt het niet zo veel ruimte in. Kijk maar eens naar de voorbeeld cv’s hierbeneden.

De Personalia zijn links en rechts uitgelijnd zodat je veel ruimte bespaart voor inhoudelijke informatie. Onderstaande voorbeeld zijn gemaakt via de cv generator cvster.nl. Het werkt heel gemakkelijk door een aantal vragen te beantwoorden.

cv maken

Cv voorbeelden per beroep

Heb je behoefte aan een inhoudelijk voorbeeld? Neem dan eens een kijkje op onze cv voorbeelden pagina. Hier hebben cv voorbeelden verzameld voor een groot aantal beroepsgroepen. Je kunt het voorbeeld cv van jouw beroep als basis nemen en inspiratie opdoen voor je eigen cv.

Met deze tips zijn we er zeker van dat je je personalia correct op je cv hebt vermeldt. We wensen je veel succes met je sollicitaties!

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

One thought on “Hoe vermeld je personalia op je cv?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *