Het meest professionele lettertype voor op je cv

Zelfs de kleinste details kunnen het verschil betekenen tussen een sollicitatiegesprek of een afwijzing. De inhoud is hierbij uiteraard van groot belang. Echter, ook de opmaak van jouw cv of sollicitatiebrief kan wel degelijk een impact hebben op jouw kansen. Kies dus bewust voor het juiste lettertype, zodat je niet te schreeuwerig, te kinderachtig of te rommelig overkomt.

Een opmaak die bij je past

Wanneer je gaat solliciteren, wil je natuurlijk dat jouw cv past bij datgene dat jij wilt uitstralen. Ook wil je zakelijk, goed georganiseerd en duidelijk overkomen. Een eerste indruk is immers heel belangrijk bij het zoeken naar een nieuwe baan. Je toekomstige werkgever moet eigenlijk gelijk het idee hebben dat jij binnen zijn bedrijf past, een toegevoegde waarde hebt en ervoor open staat om jezelf te ontwikkelen. Zorg er daarom voor dat je cv er perfect verzorgd uitziet met een lettertype dat hierbij past.

Pas op voor schreeuwerige lettertypes

Comic sans, wie kent het niet… Een standaard lettertype als Comic Sans MS lijkt misschien een goede keuze, maar komt vaak te schreeuwerig over. De grote, ronde letters zorgen ervoor dat jouw cv haar zakelijkheid verliest.

Ook Calibri is geen goede keuze. Het lijkt dan net of je geen moeite hebt willen doen de standaard opmaak van Microsoft Office Word te veranderen. Niet echt een goede inzet voor iemand die opzoek is naar een baan, toch?

Laat ook de rommelige, maar kunstige lettertypes achterwege voor gebruik bij sollicitatiebrief of cv. Ze zijn mooi, maar niet zakelijk en vaak een tikkeltje kinderachtig, rommelig of simpelweg onleesbaar. Ook Lucida Handwriting, Monotype Corsiva en Papyrus zijn dus geen goede keuzes voor het opleuken van je cv.

Kies voor duidelijkheid

Kies liever voor een duidelijk lettertype dat niet afleidt van de boodschap. Arial, Times New Roman en Verdana zijn voorbeelden van lettertypes die je cv juist wel dat extra’s kunnen geven, waardoor jouw toekomstige werkgever jouw brief op de ja-stapel legt. Deze lettertypes zorgen ervoor dat jij overkomt als een betrouwbaar, zakelijk organisatietalent. Zorg er ook voor dat je maar één lettertype gebruikt in je cv. Verschillende lettertypes door elkaar komen erg rommelig over.

Verrijk je cv met een goede opmaak

Denk dus niet te makkelijk over de opmaak van je cv of sollicitatiebrief en de boodschap die je ermee uit kunt stralen. Natuurlijk zijn de diploma’s en werkervaring die je opgedaan hebt door de jaren heen veel belangrijker, maar bij soortgelijke cv’s van verschillende kandidaten, kan een goede en zakelijke opmaak toch doorslaggevend zijn.

Let behalve lettertype dus ook op de chronologische ordening van opleidingen en werkervaring. Besteed daarbij aandacht aan eventuele tabellen en tussenkopjes in je cv. Zorg dat de opbouw duidelijk is en de eventuele opsommingen of tabellen netjes uitgelijnd.

Maak je cv persoonlijk door een goede foto van jezelf bij je profiel te plaatsen. Zorg er wel voor dat dit een representatieve, recente foto is en je nette kleding aan hebt (lees hier hoe je een foto op je cv gebruikt). Besteed aandacht aan de details bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan en je zult merken dat je niet lang aan de zijlijn hoeft te staan!

Wil je meer informatie over lettertypes en hoe je ze gebruikt? Neem dan eens een kijkje op de volgende website.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *