Nevenactiviteiten vermelden op je cv

Nevenactiviteiten tillen je cv naar een hoger niveau. Maar wat zijn nevenactiviteiten eigenlijk? En hoe vermeldt je ze het beste op je cv? In dit artikel leg ik uit hoe je je nevenactiviteiten slim inzet om een baan te scoren.

Nevenactiviteit vs. Hobby

Als je net bent afgestudeerd of vrijwilliger bent geweest, is het slim om jouw nevenactiviteiten op je cv te vermelden. Een nevenactiviteit vermelden is iets anders dan je hobby’s beschrijven. Een hobby is bijvoorbeeld muziek maken of zwemmen. Dit zegt iets over wie je bent, maar hier komt weinig verantwoordelijkheid bij kijken. Er valt wel uit op te maken dat jij mogelijk een creatief of sportief persoon bent (Lees hier hoe je hobby’s vermeldt op je cv). Daarnaast vind je het vooral leuk om te doen zonder dat iets ‘moet.’ Een nevenactiviteit kan gezien worden als een activiteit waaruit je verantwoordelijkheid en je maatschappelijke betrokkenheid blijkt. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert bij een bedrijf in de non-profit sector dat opkomt voor de belangen van dieren, kan het handig zijn om op je cv te vermelden dat jij ervaring hebt opgedaan met het aantrekken van sponsoren. Nevenactiviteiten moet je vooral vermelden als deze van toegevoegde waarde zijn voor de baan waar je op wilt solliciteren. Dus als ze raakvlak hebben met de functie waar op je solliciteert.

Creëer je eigen imago met je nevenactiviteiten

Ook laat de vermelding van nevenactiviteiten zien dat je ervoor openstaat om nieuwe dingen te leren. Werkgevers vinden het fijn om te zien dat jij een harde werker bent die zijn/haar competenties wil verbeteren. Denk goed na over hoe jij zelf wilt dat jouw werkgevers je zien: als een creatieve chaoot die liever alleen werkt of als iemand die graag met andere mensen communiceert? Je laat je competenties zien aan de hand van je nevenactiviteiten. Voor elke baan geldt weer een andere strategie die jij het best kunt toepassen. Wil je in een callcenter werken? Leg dan de nadruk op je communicatieve vaardigheden. Wil je een baan als IT-er? Laat dan uit de nevenactiviteiten blijken dat je goed met computers overweg kunt of hier al meerdere jaren ervaring mee hebt opgedaan vanuit eigen interesse.

Val op tussen 100 anderen

Nevenactiviteiten staan over het algemeen op je cv vermeld onder een apart kopje. De nevenactiviteit die je het meest recent hebt uitgevoerd, komt bovenaan te staan met daaropvolgend de andere nevenactiviteiten. Werkgevers screenen voornamelijk op interessante feiten over jou. Dus geef bijvoorbeeld op je cv aan dat jij iets boeiends in je leven hebt gedaan wat niet iedereen heeft gedaan. Denk aan het geven van Engelse les in het buitenland of lid zijn van een commissie. Vaak bieden deze interessante gegevens over jou als persoon een goede gelegenheid voor de werkgever om een gesprek met je aan te gaan. Zo ziet de werkgever ook jouw enthousiasme en kan hij/zij een goede eerste indruk van je vormen.

Denk vanuit jouw toekomstige werkgever

Nog een laatste tip: Geef alleen nevenactiviteiten weer die vrij recent door jou zijn uitgevoerd. Als je tien jaar geleden op je buurmeisje hebt gepast, is het natuurlijk niet de bedoeling deze ervaring op je cv te vermelden. Denk vanuit de werkgevers en hun visie en richt je op de door jou geleerde vaardigheden die ook van pas komen in de functie waarop je solliciteert.

Meer weten over nevenactiviteiten? Neem dan eens een kijkje op de volgende website.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *