Skip to main content

Hoe moet je een profielschets op je cv vermelden?

In het klassieke cv is een profielschets of persoonlijk profiel in de verste verte niet te bekennen. Op moderne cv’s zie je ze echter steeds meer. Maar wat is een profielschets? Waarom hoort het op je cv? En hoe schrijf je een goede profielschets? Wij helpen je met vijf voorbeelden.

Wat is een profielschets?

Kort gezegd is een profielschets een kort stukje tekst dat een introductie geeft over jezelf. Het schetst dus een beeld van wie je bent en waar je naar welke functie je op zoekt bent. Het verschil met de rest van je cv is dat je hierin kort aangeeft hoe je bent als persoon in plaats van een opsomming van de harde feiten. Het profiel geeft je de ruimte om je cv iets menselijks te geven. Dit doe je door middel van een aantal korte zinnen.

De schets krijgt een plekje na jouw persoonsgegevens en voor je werkervaring en opleidingen. Hierdoor zorg je ervoor dat je toekomstige werkgever met een persoonlijke touch begint aan het screenen van je werkervaring en opleidingen.

Wil je dit cv namaken? Gebruik onze cv generator!

Wat is het doel van een profielschets?

De profielschets is bedoeld om een statement te maken over wie je bent en waar je naar op zoek bent. Het persoonlijke profiel geeft je dus de kans om interesse te wekken bij je toekomstige werkgever. De kans dat je wordt uitgenodigd op een gesprek wordt dus groter door deze toevoeging.

Hoe maak je een profielschets?

Schrijf een persoonlijk stukje over jezelf vanuit de ik-persoon van ongeveer vier tekstregels lang. Het moet niet een te lang verhaal worden, maar in het kort jou typeren. Niemand leest natuurlijk een ellenlang verhaal. Hou het kort! In je sollicitatiebrief kun je uitgebreider ingaan op jouw persoonlijkheid.

Het is van groot belang dat jouw schets een origineel stukje is dat jouw vaardigheden naar voren brengt. Echter, er mogen geen cliché-achtige teksten in vermeld staan. Dit is het geval bij woorden als bijvoorbeeld duizendpoot, mensen-mens of spontaan. Daarnaast mag het geen woorden bevatten die op iedereen van toepassing kunnen zijn. Maak je profielschets specifiek en uniek! Heb je inspiratie nodig voor het vermelden van een aantal vaardigheden? Doe dan de vaardigheden test

Ook is het belangrijk dat je duidelijk omschrijft waar je naartoe wilt. Het is te algemeen om te schrijven dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Omschrijf hoe deze uitdaging er zal moeten zien. Om dit scherp te krijgen is het handig om hier met andere mensen over te spreken en jouw schets aan naasten voor te leggen.

5 x een voorbeeld profielschets

Nu je weet wat een profielschets is, kun je zelf aan de slag met het maken ervan! We helpen je daarbij met het geven van een aantal voorbeelden. Je kunt hier inspiratie uit opdoen. 

  • Profielschets cv voorbeeld 1:
  • Als ervaren en enthousiast administratief medewerker ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik ben zowel klant- als servicegericht met het oog op resultaat. Ik probeer het verschil te maken met een positieve instelling. 
  • Profielschets cv voorbeeld 2: Ik ben Stefanie, een vriendelijke en positieve caissière opzoek naar een nieuwe uitdaging. vind het leuk om klanten zo goed mogelijk te helpen zodat ze met een goed gevoel de winkel verlaten. 
  • Profielschets cv voorbeeld 3: Ik oefen het leukste beroep van de wereld dagelijks uit en dat wil ik graag uitstralen. Dit doe ik door naar mensen te luisten, ze te motiveren en te helpen. Het geeft mij energie als ik mensen meekrijg in mijn passie. 
  • Profielschets cv voorbeeld 4: Mijn naar is Danny, een enthousiaste harde werker! Met veel passie voor lekker eten streef ik er samen met mijn team naar om gasten een goede avond te bezorgen. Dit doe ik door aandacht en oog voor detail.
  • Profielschets cv voorbeeld 5: Mijn naam is Monique en ik ben een ervaren en gediplomeerd kapster. Ik vind het belangrijk om mijn werk professioneel uit te voeren en klantgericht te werk te gaan. Verder ben ik representatief, vriendelijk en gemotiveerd.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met het maken van een mooi persoonlijk profiel. Heb je meer hulp nodig tijdens het maken van je cv? Neem dan eens een kijkje in onze cv handleiding. 

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Een gedachte over “Hoe moet je een profielschets op je cv vermelden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *