Skip to main content

Sollicitatiebrief checklist

Het schrijven van een sollicitatiebrief is een karwei waar veel mensen erg tegenop zien. Gelukkig valt het reuze mee als je op weg geholpen wordt! Met deze tips schrijf je snel en gemakkelijk een goede sollicitatiebrief die je aan een leuke baan helpt. Voldoet jouw sollicitatiebrief aan de volgende eisen? Check het met de sollicitatiebrief checklist

Een sollicitatiebrief is geen cv. De meest voorkomende fout die gemaakt wordt in een sollicitatiebrief is dat het letterlijk een vertaling is van de cv. Onthoud dat je cv en brief samen gelezen worden en dat je brief een toevoeging op je cv is.

Een recruiter leest je brief aandachtig! Veel sollicitanten besteden niet veel aandacht aan hun sollicitatiebrief omdat ze denken dat deze niet serieus gelezen wordt. Een sollicitatiebrief geeft de recruiter een indruk van wie je bent en wordt altijd meegenomen in de beslissing om je uit te nodigen voor een gesprek. Besteed daarom minstens evenveel aandacht aan je brief als aan je cv.

Je sollicitatiebrief beschrijft je motivatie. Je cv beschrijft in het algemeen wie je bent en wat je al gedaan hebt. Je sollicitatiebrief is echter bedoeld om een werkgever te vertellen waarom je specifiek op een functie gesolliciteerd hebt en waarom jij de perfecte kandidaat bent. Krijg je kans om je motivatie en enthousiasme te beschrijven!

– Is je brief uniek? Een sollicitatiebrief geeft je de kans om te shinen! Laat zien wie je bent en waarom jij beter bent dan andere sollicitanten. Met een standaard sollicitatiebrief die je van het internet plukt zul je geen indruk maken. Zorg ervoor dat je persoonlijk contact hebt via je sollicitatiebrief.

– Laat zien dat je je huiswerk gedaan hebt? Zal ik je een geheim vertellen? Een sollicitatiebrief is eigenlijk net een liefdesbrief. Laat je potentiele werkgever weten hoe je leuk je zijn bedrijf vindt en waarom je er zo graag zou willen werken. Doe research op de bedrijfs webpagina en beschrijf bepaalde aspecten die je aanspreken. Op deze manier maak je duidelijk dat je je goed voorbereid hebt en hiermee sta heb je direct al een streepje voor op de rest.

– Let op de vorm van je brief. Wanneer je je sollicitatiebrief digitaal verstuurd zorg er dan voor dat je het document als een pdf opslaat. Ook de bestandsnaam is hier belangrijk. Geef het document een professionele titel die je voor- en achternaam bevat. Een extra tip is om de naam van het bedrijf ook in de bestandsnaam te vermelden.

– Hou je aan de vereiste lengte. Net als een cv hoort een sollicitatiebrief kort en krachtig te zijn. Je brief mag maximaal een a4’tje lang zijn. Op deze manier verlies je de aandacht van een recruiter niet. Zorg ook dat je brief geen lange lap tekst is, maar dat je een nieuwe alinea maakt voor ieder onderwerp dat je bespreekt. Dit maakt de brief makkelijk leesbaar.

– Check, chek, dubbelcheck! Spellingsfouten doen een sollicitatiebrief direct in de prullenbak belanden. Ook al vind je spellingsfouten zelf niet zo erg, in een sollicitatiebrief zijn ze van groot belang. Laat je sollicitatiebrief altijd door iemand anders controleren op spelling.

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *