talen cv

Talen vermelden op het cv?

Of je nu een talenknobbel hebt of niet, het is altijd verstandig om je talenkennis te vermelden op je cv. Ook al wordt er vaak niet expliciet gevraagd naar iemand die verschillende talen beheerst, het feit dat je buiten je moedertaal nog andere vreemde talen spreekt kan belangrijke informatie zijn voor je potentiële werkgever. Wanneer je een buitenlandse naam hebt is het nog extra belangrijk om je talenkennis te vermelden. Hiermee geef je aan in welke mate je de Nederlandse taal beheerst, maar ook of je nog meer moedertalen hebt.

Multilinguals

Het komt vaak voor dat recruiters op zoek zijn naar mensen die meerdere talen vloeiend spreken; multilinguals. Omdat deze mensen vrij schaars zijn, zullen ze deze mensen vaak in hun database van cv’s zoeken door trefwoorden in te voeren zoals ‘Duits’, ‘Frans’ of ‘moedertaal’. Als je in deze database staat doordat je eerder voor een andere functie gesolliciteerd hebt, kunnen recruiters je gemakkelijk vinden als jij op je cv hebt vermeld welke talen je beheerst en maak je kans om benaderd te worden voor een functie.

Je taalniveau bepalen

Wees altijd eerlijk over je taalniveau of je cv. Hier wordt namelijk vaak op getoetst tijdens een selectieprocedure. Tijdens een selectie gesprek via de telefoon kun je al vrij gemakkelijk door de mand vallen wanneer je niet aan het aangegeven taalniveau voldoet. Er zijn twee manieren om je taalniveau aan te geven op je cv. Je kunt gebruik maken van de gewone vaardigheidsterminologie met woorden zoals ‘matige beheersing’, ‘goede beheersing’ of ‘moedertaal’. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de internationale talen standaard van het CEF. Deze index maakt gebruik van internationaal erkende beheersingsniveaus:

A-Niveau: Basisgebruiker
A1: Volledige beginner
A2: Je hebt de basis onder de knie.

B-Niveau: Onafhankelijke gebruiker
B1: Je kunt jezelf redden in de meeste situaties.
B2: Je kunt op een vloeiende manier deelnemen aan een gesprek.

C-Niveau: Vaardige gebruiker
C1: Je kunt jezelf vloeiend uitdrukken zonder naar woorden ze zoeken.
C2: Perfecte Beheersing van de vreemde taal.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *