Vaardigheden vermelden op je cv

Veel mensen onderschatten de waarde van vaardigheden op het cv, waardoor ze zomaar wat invullen. Zonde! Want vaardigheden zijn erg belangrijk om je cv overtuigend te maken. 

In dit artikel help ik je met het vermelden van relevante vaardigheden op je cv. Ik leg je uit waarom vaardigheden van belang zijn en hoe je erachter komt welke vaardigheden bij jou passen. Daarnaast heb ik een lijst samengesteld met krachtige vaardigheden die scoren op je cv. 

Inhoud

Waarom is het vermelden van vaardigheden belangrijk?

Het vermelden van relevante vaardigheden is tegenwoordig essentieel als je een cv maakt. Dit komt doordat vaardigheden laten zien waar je goed in bent en wat je kunt. Vaardigheden zeggen veel over de kennis die je in huis hebt, je persoonlijkheid en over je capaciteiten. Gebruik vaardigheden daarom strategisch op je cv om de kans om uitgenodigd te worden te vergroten.

Recruiters gebruiken de vaardigheden die je op je cv vermeldt om in te schatten of je geschikt bent voor de functie. Grote bedrijven gebruiken geregeld ATS (Applicant trackings software) dat cv’s automatisch beoordeelt op basis van bepaalde trefwoorden. Dit maakt het gebruik van vaardigheden nog relevanter. Daarnaast kunnen vaardigheden ook een verschil maken wanneer er tussen meerdere kandidaten gekozen moet worden. 

Welke vaardigheden moet je vermelden op je cv?

Ieder mens bezit misschien wel honderden vaardigheden. Hoe kies je nu de juiste vaardigheden om te vermelden op je cv? Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de vaardigheden te kiezen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Daarnaast is het belangrijk om cliche’s te vermijden en woorden te gebruiken die echt op jou van toepassing zijn. Je kunt niet al je vaardigheden op je cv vermelden dus kies wijs! 

Bestudeer de vacaturetekst

Neem de vacaturetekst van je functie waarop solliciteert er eens bij. Je zult zien dat door de hele tekst benodigde vaardigheden verweven zijn. Kies hieruit de vaardigheden die het meest bij jou passen. Hieronder zie je een vacaturetekst voor een functie als locatiemanager in de zorg. Uit deze korte tekst haal je snel een aantal belangrijke vaardigheden voor deze functie zoals: leidinggeven, verantwoordelijkheid en regie nemen

Neem je cv door 

Ook door je cv grondig te bekijken kun je al veel relevante vaardigheden vinden. Bekijk je werkervaringen, studies en hobby’s eens en bedenk welke vaardigheden ervoor hebben gezorgd dat je je taken goed hebt uitgevoerd. Zo zie je bijvoorbeeld dat je door je zorgvuldigheid de administratieve taken van je bijbaan perfect hebt kunnen uitvoeren. Of misschien heeft jouw doorzettingsvermogen er wel voor gezorgd dat je je studie hebt kunnen afmaken ondanks allerlei tegenslagen.  

Lijst met belangrijke vaardigheden

Nadat je deze twee stappen hebt uitgevoerd zul je al een mooie lijst met relevante vaardigheden hebben. Als toevoeging hierop hebben we een lijst samengesteld met veelvoorkomende vaardigheden die goed staan op je cv. Gebruik deze lijst aanvullend op de competenties die je al hebt. 

AlgemeenVerantwoordelijk
Pro-actief
Assertief
Luistervermogen
Oplossingsgericht
Creatief
Klant-gericht
Betrouwbaar
Leiderschap
Integer
StarterGedreven
Snel lerend
Eerlijk
Open voor feedback
Hardwerkend
Accuraat
Rechtvaardig
Samenwerken
Data invoer
Gestructureerd
Ambitieus
Ervaren Beslissingsvaardig
Leiderschap,
Prioritering
Taakgericht aansturen
Charismatisch
Integer
Coachend vermogen
Probleemanalyse
Draagvlak creëren
Stressbestendig
Sociaal Uitleggen
Vergaderingen voorzitten
Luisteren
Leiding nemen
Empatisch
Communicatief
Teambuilder
Sensitief
Klantgericht
Overtuigend
Flexibel
TechnischAnalytisch
Oplossingsgericht
Testen
Power BI
Werken onder tijdsdruk
Accuraat
Programmer talen
Troubleshooting
Multidisciplinair
Nauwkeurig
Commericeel Overtuigend
Actief luisteren
Klanten begeleiden
Gedreven
Prioriteit bepalen
Oplettendheid
Flexibel
Gedreven
Communicatief vaardig
Out of the box denken

Wil je nog meer informatie en voorbeelden van vaardigheden? Onze partner cvster.nl heeft alle informatie voor je op een rij gezet.

Hoe vermeld je vaardigheden op je cv?

Nu je een lijst met vaardigheden hebt geïdentificeerd, moet je ze nog toevoegen aan je curriculum vitae. Moderne cv’s hebben vaak een apart kopje voor vaardigheden. Hier kun je ongeveer vier tot acht vaardigheden die je bezit opsommen. Houd altijd in je achterhoofd dat een recruiter je cv vluchtig scant. Daarom is het belangrijk om de belangrijkste vaardigheden eerst te noemen. Vaak is het ook handig om middels een slider of sterren aan te geven in welke mate je een vaardigheid bezit (zie voorbeeld cv hieronder).

Eenvoudig dit cv maken?

In het voorbeeld kun je ook zien dat de vaardigheden van Julia niet allen onder het kopje vaardigheden terugkomen. Ook het persoonlijk profiel en de beschrijving van je werkervaringen zijn goede plekken om je vaardigheden te benoemen. Zo schrijft Julia in haar profiel dat ze empatisch is. In haar werkomschrijving laat ze weten dat ze kan coachen. 

Vaardigheden per beroep

Voor een aantal veelvoorkomende beroepen hebben we voorbeeld cv’s beschikbaar gesteld die je gratis kunt downloaden. Je kunt het voorbeeld cv ook gebruiken om inspiratie op te doen over vaardigheden op je eigen cv.

Voorbeeld vaardigheden cv maatschappelijk werker

Maatschappelijk werker is een sociaal beroep waarin people skills erg belangrijk zijn. Je kunt het voorbeeld cv maatschappelijk werk hier downloaden. Veelvoorkomende vaardigheden zijn:

 • Enthousiast
 • Geduldig
 • Gestructureerd
 • Empatisch

Voorbeeld vaardigheden cv administratief medewerker

Als administratief medewerker wordt er van je verwacht dat je accuraat en professioneel te werkt gaat. Je kunt het voorbeeld cv administratief medewerker hier downloaden. De volgende vaardigheden zijn toepasselijk voor een administratief medewerker:

 • Nauwkeurig
 • Betrouwbaar
 • Proactief
 • Doortastend

Voorbeeld vaardigheden cv leerkracht

Als leraar ben je altijd vrolijk en kun je wel tegen een stootje. Je kunt het voorbeeld cv leerkracht hier downloaden. Veel voorkomende vaardigheden van een leraar zijn onder andere:

 • Flexibel
 • Verantwoordelijk
 • Geduldig
 • Sociaal
 • Coachend

Voorbeeld vaardigheden cv kinderopvang

Je kunt het voorbeeld cv kinderopvang hier downloaden. Kinderopvang is een pedagogisch beroep waardoor je er veel zachte sociale vaardigheden tegenkomt zoals bijvoorbeeld:

 • Verzorgend
 • Initiatiefrijk
 • Communicatief
 • Creatief
 • Proactief

Voorbeeld vaardigheden cv studenten

Studenten staan nog aan de vooravond van hun carrière. Daarom zijn er veel vaardigheden die voor een studenten van toepassing kunnen zijn. Je kunt het voorbeeld cv studenten hier downloaden.

 • Ondernemend
 • Enthousiast
 • Gedisciplineerd
 • Nauwkeurig

Vaardigheden tips

Hier volgen nog een aantal tips over het vermelden van vaardigheden en competenties op je cv. 

 • Het is vanzelfsprekend dat je alleen vaardigheden op je cv vermeld die daadwerkelijk op jou van toepassing zijn. Liegen op je cv is not done. 
 • Zorg ervoor dat je iedere vaardigheid die je op je curriculum vitae benoemt kunt onderbouwen in een sollicitatiegesprek. Bereid voor iedere vaardigheid een voorbeeld voor waaruit blijkt dat jij deze vaardigheid bezit. 
 • Vermijd cliche’s. Recruiters lezen veel cv’s op een dag en zitten echt niet te wachten op nietszeggende oneliner’s zoals mensenmens, teamspeler en duizendpoot. 

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel in staat om relevante, krachtige vaardigheden toe te voegen aan je cv waardoor je de kans op een uitnodiging significant verhoogt. Kijk hier voor nog meer expert tips.

Wil je meer lezen? Dit artikel geeft meer informatie over het schrijven van een perfect persoonlijk profiel. 

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.