Hoe maak ik een Engels cv?

Het wordt steeds gebruikelijker dat mensen een Engels cv nodig hebben. Veel bedrijven worden internationaler waardoor vacatures vaak in het Engels zijn. Of misschien ga je wel solliciteren in het buitenland. In dit artikel laat ik je zien hoe je heel gemakkelijk je Nederlandse cv kunt omtoveren in een Engels cv.

Inhoud

Overeenkomsten Nederlands en Engels cv

De opbouw en lengte van het Engelse cv komt overeen met het Nederlandse cv. Zo mogen beiden maximaal twee pagina’s lang zijn.

In onderstaand cv voorbeeld kun je de opbouw van het Engelse cv zien. Je begint met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Daarna kun je er voor kiezen om in een persoonlijk profiel in een paar regels je persoonlijke situatie te schetsen.

Net als in een Nederlands curriculum vitae vermeld je je opleidingen en werkervaring in een niet chronologische volgorde. Begin dus bij de meeste recente opleiding of baan. Afhankelijk van je situatie kun je er voor kiezen om je opleidingen of werkervaring eerste te noemen. Vervolgens heb je nog een bepaalde ruimte over voor stages, cursussen, vaardigheden, hobby’s en referenties. Download het gratis voorbeeld cv hier.

Verschillen Nederlands en Engels cv

De grootste verschillen tussen een Engels en Nederlands cv zijn cultureel bepaald. Zo is de persoonlijke samenvatting op een Engels cv onmisbaar. Terwijl dit onderdeel in Nederland optioneel is. Een ander verschil is dat een aantal onderdelen uit het kopje personalia worden weggelaten in het Engelse cv. Daarnaast zijn referenties op het Engelse cv belangrijker dan wij ze hier in Nederland vinden. 

Persoonlijke samenvatting

Een van de grootste verschillen tussen het Nederlandse curriculum vitae en het Engelse resume is dat het Engelse cv altijd begint met een persoonlijke samenvatting. In Nederland is dit nog niet zo gebruikelijk, maar als je je cv in het Engels opstelt is de samenvatting noodzakelijk.

Op je cv noem je deze korte samenvatting over jezelf een ‘personal statement’. Deze korte alinea met tekst is bedoeld als een sterke opening van je cv. Je legt er in maximaal vijf regels uit wat jou geschikt maakt voor de functie. Je personal statement hoort aan te sluiten op de functie waarop je solliciteert. Gebruik daarom de vacature beschrijving van de specifieke functie waarop je solliciteert om deze alinea te schrijven.

Hieronder zie je een voorbeeld van een personal statement.

“I am a highly experienced salesman, who is passionate about people and service. I have a proven track record of success in diverse areas of sales. And I always aim at finding solutions for costumers to best suit their needs. Currently looking for a new challenge in a new market.”

Personalia

Het kopje ‘personalia’ kun je vertalen naar details op een Engels cv. Gegevens zoals je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer worden hierin weergegeven. Onnodige gegevens zoals je geboorteplaats en burgerlijke staat komen daardoor zelden voor op Engelse cv’s. Je kunt deze dus weglaten.

Zorg ervoor dat je je gegevens duidelijk vermeld. Op deze manier kan je potentiële werkgever de informatie gemakkelijk vinden. Het zou zonde zijn als je je contactgegeven vergeet te vermelden of verkeerd vermeld.

Telefoonnummer

Als je in het buitenland solliciteert is het daarom belangrijk om het landnummer bij je telefoonnummer te vermelden. Een Nederlands nummer vermeld je dus als +31612345678 of 0031612345678.

Nationaliteit

Ook is het goed om bij een sollicitatie in het buitenland of bij een internationaal bedrijf je nationaliteit te vermelden. Het is namelijk niet vanzelfsprekend wat deze is en kan belangrijk zijn voor bijvoorbeeld administratieve afhandeling. 

Referenties

Het kopje referenties wordt vertaald als references. In de Angelsaksische wereld wordt er veel meer belang gehecht wordt aan referenties. Houd er daarom rekening mee dat recruiters de referenten die je op je cv vermeldt daadwerkelijk kunnen gaan bellen. Het is dus belangrijk dat je referenten om toestemming vraagt en dat je een recent telefoonnummer vermeldt. 

Vertalingen Engels cv

Hieronder zie je een overzicht met de meest voorkomende vertalingen van de cv onderdelen en opleidingen op je cv. 

Cv onderdelen

Profiel = Personal statement
Personalia = Details
Werkervaring = Employment history
Opleidingen = Education
Vaardigheden = Skills
Talen = Languages
Cursussen = Courses
Stages = Internships
Referenties = References

Opleidingen

VMBO = Lower General Secondary Education
HAVO = Higher General Secondary Education
VWO = Pre-university Education
MBO = Intermediate Vocational Education
HBO = Higher Vocational Education
WO = Academic Education

Datums

Op een Engels cv dat je in Nederland of Engeland gebruikt kun je datums gewoon vermelden zoals je het gewend bent. Maak je je cv om in Amerika te solliciteren? Gebruik dan het Amerikaanse datum format. 23 April 2022 wordt in dit geval 04/23/2022.

Hoe noem je het Engels Cv?

Cv komt van het Latijnse woord curriculum vitae wat levensloop betekent. In het Verenigd Koninkrijk spreekt met ook van een cv. In de Verenigde Staten gebruikt met de term resume.

Als je dus bij een Amerikaans bedrijf solliciteert kun je dus de term resume gebruiken. In Nederland of andere landen spreek je over een cv.

Tips Engels cv 

Tot slot nog een aantal taal tips om je Engelse cv tot in de puntjes af te maken: 

  • Kijk uit met het automatisch vertalen van je cv via google translate. Er kunnen kleine foutjes in blijven zitten. Het is prima om zinnen automatisch te vertalen, maar controleer zelf goed of de vertaling gelukt is.
  • Er zit verschil tussen een Amerikaanse of Britse schrijfwijze. Je ziet dit voornamelijk terug is woorden die met “ze” of “se” geschreven worden. Kies een wijze uit en voer deze consequent door in je cv.
  • Ken je iemand die native speaker is? Laat deze persoon je cv nog even nalopen wanneer deze klaar is.

Tot slot kun je hier de drie voorbeelden nogmaals downloaden in PDF:

Engels CV Voorbeeld 1
Engels CV Voorbeeld 2
Engels CV Voorbeeld 3

Wil je meer leren over het schrijven van een Engelse sollicitatiebrief? Neem dan eens een kijkje op de volgende website.

Inhoudelijke cv voorbeelden per beroep

Wil je meer cv voorbeelden zien? Ga dan een naar onze cv voorbeelden pagina. Hier hebben we per sector en per beroep een overzicht gemaakt van onze cv voorbeelden. Over ieder voorbeeld zijn veel inhoudelijke tips en uitleg te vinden.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,75 out of 5)

Laden...

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *