Skip to main content

Hoe maak ik een Engels cv?

Het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om in het Engels te solliciteren. Het opstellen van je cv in het Nederlands is al een hele klus, laat staan in het Engels. Maar maakk je geen zorgen! In dit artikel laat ik je zien hoe je heel gemakkelijk je Nederlandse cv kunt omtoveren in een Engelse resume.

Ik wijs je op de belangrijkste verschillen tussen Nederlandse en Engelse cv’s en leg je met voorbeeld cv’s uit hoe je Engelse resume eruit hoort te zien.

De twee voorbeeld cv’s kun je gratis downloaden en gemakkelijk aanpassen naar je eigen situatie.

Persoonlijke samenvatting

Een van de grootste verschillen tussen het Nederlandse curriculum vitae en het Engelse resume is dat het Engelse cv altijd begint met een persoonlijke samenvatting. In Nederland is dit nog niet zo gebruikelijk, maar als je je cv in het Engels opstelt is de samenvatting noodzakelijk.

Op je cv noem je deze korte samenvatting over jezelf een ‘personal statement’. Deze korte alinea met tekst is bedoeld als een sterke opening van je cv. Je legt er in maximaal vijf regels uit wat jou geschikt maakt voor de functie. Je personal statement hoort aan te sluiten op de functie waarop je solliciteert. Gebruik daarom de vacature beschrijving van de specifieke functie waarop je solliciteert om deze alinea te schrijven. Hieronder zie je een voorbeeld van een personal statement.

“A highly experienced salesman, who is passionate about people and service. Proven track record of success in diverse areas of sales. Always aims at finding solutions for costumers to best suit their needs. Currently looking for a new challenge in a new market.”

schermafbeelding-2017-01-08-om-2-09-09-pm
Klik hier om deze CV in het Engels te maken

Personalia

Het kopje ‘personalia’ is niet te vinden op een Engels cv. Gegevens zoals je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer worden boven aan de cv weergegeven. Onnodige gegevens zoals je geboorteplaats en burgerlijke staat komen daardoor zelden voor op Engelse cv’s.

Er zijn verschillende manieren om deze basis gegevens weer te geven. Hoe je ze ook weergeeft, zorg dat deze gegevens duidelijk vermeld worden. Op deze manier kan je potentiële werkgever de informatie gemakkelijk vinden. Het zou zonde zijn als je je contactgegeven vergeet te vermelden.

Download hier gratis een voorbeeld-cv-engels. Mocht je solliciteren in een internationaal bedrijf, dan kun je ook je nationaliteit op je Engelse cv vermelden.

schermafbeelding-2017-01-08-om-2-09-26-pm
Klik hier om zelf deze cv te maken.

Opleidingen en werkervaring

Net als in een Nederlands curriculum vitae vermeld je je opleidingen en werkervaring in een niet chronologische volgorde. Begin dus bij de meeste recente opleiding of baan. Afhankelijk van je situatie kun je er voor kiezen om je opleidingen of werkervaring eerste te noemen. Het kopje ‘opleidingen’ kan letterlijk vertaald worden naar ‘education’ en het kopje ‘werkervaring’ vertaal je als ‘professional experience’. Hieronder zie je een overzicht met de meest voorkomende vertalingen van opleidingen en functies.

VWO = Pre-university Education
HAVO = Higher General Secondary Education
VMBO = Lower General Secondary Education
MBO =Intermediate Vocational Education
Profiel = Curriculum
Functie = Position
Ik was werkzaam = I was employed
Hoofdzakelijke taken = Main tasks

Vaardigheden en referenties

In het Engels beschrijf je je vaardigheden als ‘skills’. Onder dit kopje kun je verschillende vaardigheden beschrijven zoals computer vaardigheden (software skills), taalvaardigheden (language proficiencies) en cursussen (courses). Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er in de Angelsaksische wereld veel meer belang gehecht wordt aan referenties. Houd er daarom rekening mee dat recruiters de referenten die je op je cv vermeldt daadwerkelijk kunnen gaan bellen. Het is dus belangrijk dat je referenten om toestemming vraagt en dat je een recent telefoonnummer vermeldt. Meer informatie over hoe je referenten slim kunt vermelden op je cv vind je hier.

Om je naast deze adviezen op weg te helpen met je cv, kun je hier een voorbeeld-cv-engels. Wil je meer leren over het schrijven van een Engelse sollicitatiebrief? Neem dan eens een kijkje op de volgende website.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,33 out of 5)

Laden...

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *