Vrijwilligerswerk vermelden op je cv?

Wanneer is het verstandig om vrijwilligerswerk op je cv te vermelden? Waarom is het verstandig? En hoe doe je dat dan precies? In dit artikel geef ik je advies over hoe je het beste kunt omgaan met vrijwilligerswerk op je cv.

Jouw situatie

Als je een cv maakt, onthoudt dan dat niets moebij het maken van een cv. Iedere situatie is anders en daardoor zijn er in ieder cv andere dingen belangrijk. Zo is ook het vermelden van vrijwilligerswerk op het cv voor de een heel belangrijk terwijl het voor de ander overbodig is. In dit artikel geef ik je dan ook advies vanuit mijn eigen ervaring als recruiter. Als je twijfelt of je vrijwilligerswerk wel of niet op je cv wilt vermelden, kijk dan eerst naar je huidige situatie. Heb je al werkervaring opgedaan? Is deze werkervaring recent? Het wel of niet vermelden van vrijwilligerswerk is namelijk afhankelijk van je werk verleden.

Starters

Als je nog geen werkervaring op hebt gedaan, is het vermelden van vrijwilligerswerk een perfecte manier om te laten zien wat je in huis hebt. Het kan zo zijn dat je net bent afgestudeerd, een gat in je cv hebt, of nog nooit een vaste baan hebt gehad. In al deze gevallen is het verstandig om vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt te vermelden. Op deze manier versterk je je cv. Je laat een werkgever op deze manier zien dat je ervaring en vaardigheden hebt opgedaan tijdens je vrijwilligerswerk. Vermeldt in dit geval niet alleen dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan, maar laat ook zien wat je taken en verantwoordelijkheden precies waren. Een voorbeeld is vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt bij een voetbalclub:

Schermafbeelding 2016-01-10 om 16.42.21

Verder in je carriere

Als je al behoorlijk wat werkervaring op je cv hebt staan, wordt vrijwilligerswerk vaak overbodig. Een cv hoort kort en krachtig weer te geven hoe je werk verleden eruit ziet. Als je al meerdere banen en opleidingen op je cv hebt staan dan is vrijwilligerswerk minder belangrijk. In deze situatie maakt het je cv minder duidelijk. In dit geval raad ik je aan om het vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt niet te vermelden op je cv. Mocht jouw vrijwilligerswerk heel goed aansluiten bij de baan die je zoekt, dan kun je het bij kort onder het kopje ‘overige’ benoemen.

Waar vermeld ik vrijwilligerswerk op mijn cv?

Veel mensen durven het vrijwilligerswerk dat ze gedaan hebben vaak niet onder het kopje ‘werkervaring’ te benoemen. Ze zijn bang dat vrijwilligerswerk geen ‘echt’ werk is. Naar mijn mening is dat zonde! Ook al krijg je geen salaris voor vrijwilligerswerk, het is alsnog werkervaring die je hebt opgedaan. Deze werkervaring heeft geholpen om je te ontwikkelen. Ik raad starters aan om vrijwilligerswerk te benoemen onder het kopje ‘werkervaring’. Mensen die verder zijn in hun carriere kunnen vrijwilligerswerk beter weglaten op hun cv of het kort benoemen onder het kopje ‘overige’, zodat hun cv duidelijk blijft.

Waarom vermeld ik vrijwilligerswerk op mijn cv?

Wanneer in je een bepaalde tijd geen betaald werk hebt, is vrijwillerswerk een hele goede manier om bezig te blijven! Als je tijdens het zoeken van een baan aangeeft dat je vrijwilligerswerk doet verhoogt dit de kans op het vinden van een baan. Vrijwilligerswerk laat werkgevers zien dat je gemotiveerd en actief bent. Daarnaast doe je ervaring en contacten op tijdens vrijwilligerswerk. Zo verbreed je je netwerk waardoor je sneller aan een baan komt.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *