Handleiding cv maken

Een goed curriculum vitae is de eerste en belangrijkste stap naar het vinden van een baan. Met een overzichtelijk en compleet cv wordt je namelijk snel uitgenodigd voor een gesprek. In dit artikel laat ik je zien uit welke onderdelen een cv bestaat en hoe je deze het beste kunt invullen. Met mijn tips and tricks schrijf je in een mum van tijd een perfect cv!

Inhoud

Wat is een cv?

Het woord curriculum vitae betekent letterlijk ‘levensloop’. De bedoeling van het cv is namelijk het samenvatten van jouw professionele levensloop. Met andere woorden is jouw cv een document dat informatie over je opleidingen, werkervaring en andere relevante zaken kort en bondig weergeeft. Het doel hiervan is om potentiele werkgevers te laten zien wie je bent en hen te overtuigen van je kwaliteiten.

Dit cv gemakkelijk maken?

Waarom is een goed cv belangrijk?

Je cv is de eerste indruk die een recruiter van je krijgt. Als deze niet direct goed is, belandt je cv direct in de prullenbak en krijg jij niet de kans om persoonlijk te laten zien wat je in je mars hebt. Vandaar dat je curriclum vitae de sleutel tot succes is. Met een helder en overzichtelijk cv maak je direct een spetterende indruk. Laat die uitnodigingen maar binnenstromen.

Uit welke onderdelen bestaat een cv?

Een goed cv bestaat uit een vast aantal onderdelen. Dit is nodig zodat het cv gemakkelijk scanbaar is. Een recruiter kan door het scannen van de verschillende onderdelen snel bepalen of je geschikt bent voor de vacature. Om het cv helder te houden bestaat het uit maximaal twee pagina’s. Een compleet cv bevat de volgende onderdelen:

  • Personalia
  • Profielschets
  • Werkervaringen
  • Opleidingen
  • Stages/Cursussen
  • Kennis/Vaardigheden/Hobby’s
  • Referenties

1. Personalia

Je persoonlijke gegevens zijn vooral bedoeld zodat recruiters contact met je kunnen opnemen als ze je willen uitnodigen voor een persoonlijk gesprek. Hiervoor kun je de volgende gegevens bovenaan je cv vermelden:

  1. Voor- en achternaam
  2. Woonplaats
  3.  E-mailadres
  4. Telefoonnummer
  5. Rijbewijs

Vroeger was het gewoonlijk om het volledige woonadres op het cv te plaatsen. Tegenwoordig is dat echter niet meer noodzakelijk omdat communicatie via e-mail verloopt. Het vermelden van je volledige adres en burgerlijke staat worden tegenwoordig als overbodig gezien omdat dit kan leiden tot discriminatie. Neem hier een kijkje voor uitgebreide informatie over het plaatsen van je personalia op je cv.

2. Profielschets

De profielschets is perfect om je cv opvallend te maken! Het is een stukje tekst van ongeveer vijf regels waarin je jezelf kort en krachtig introduceert. Het is een echte puntenpakker omdat je hier kunt laten beschrijven wie je persoonlijk bent en waarom jij perfect bij de vacature past. In ons artikel profielschets op je cv vermelden vindt je voorbeelden en tips voor de perfecte profielschets.

Als pedagogisch medewerker doe ik iedere dag mijn best om er voor de kinderen iets van te maken! Ik doe dit door kinderen positief te benaderen en altijd van het goede uit te gaan. Ik ben gespecialiseerd in gedragsstoornissen zoals ADHD en PDOS.

De profielschets is ook uitermate geschikt om je cv aan te passen aan een verschillende vacatures. Je kunt feiten over je opleidingen en werkervaringen gelijk houden voor iedere sollicitatie, maar de profielschets net iets aanpassen zodat deze goed aansluiten bij de eisen. Lees meer hierover in ons artikel over het aanpassen van je cv per vacature.

Heb je kinderen en wil je dit benadrukken op je curriculum vitae? Dan is de profielschets de aangewezen plek. Lees hier meer over de kracht en de gevaren van het vermelden van kinderen op op je cv.

3. Werkervaringen

Als je al wat verder bent in je carrière vermeldt je je werkervaringen boven je opleidingen. Deze zijn immers het belangrijker wanneer je al meerdere banen gehad hebt. Je kunt iedere werkervaring als een apart kopje beschrijven. Beginnend bij je meeste recente baan. Je kunt de volgende informatie vermelden:

  1. Functietitel
  2. Tijdsperiode
  3. Werkgever
  4. Plaats
  5. Korte omschrijving/bulletpoints

Zorg er vooral voor dat het duidelijk is wat je taken en verantwoordelijkheden waren bij iedere werkervaring. Als je nog niet zoveel ervaring hebt is het heel normaal om ook je bijbanen op deze manier te beschrijven. Zelfs zonder officiële werkervaring is het mogelijk om dit onderdeel van je cv netjes in te vullen. Het komt ook vaak voor dat mensen een gat in hun cv hebben. Lees hier hoe je het best met gaten in je cv kunt omgaan.

4. Opleidingen

Mensen die midden in hun carrière zitten vermelden opleidingen na hun werkervaring. Echter, voor studenten en net afgestudeerden zijn de opleidingen juist het belangrijkste onderdeel. In dat geval worden de opleidingen na de profielschets vermeldt. Net als bij werkervaringen, kun je een apart kopje maken voor iedere opleiding die je gevolgd hebt. Begin bij je meest recente opleiding en vermeld voor iedere opleiding het volgende:

  1. Naam van de opleiding
  2. Opleidingsinstituut
  3. Tijdsperiode
  4. Diploma behaald of niet

Voor studenten en net afgestudeerden is het heel normaal om nog extra informatie over de opleiding te geven om extra nadruk te leggen. Voorbeelden hiervan zijn een studierichting, titel van scriptie of het afstudeercijfer. Als je al werkervaring hebt is dit niet nodig en kun je het bij de bovenstaande basics houden. Maak je je cv in het engels? Dan vindt je hier goede engelse vertalingen voor je opleidingen.

5. Stages/Cursussen

Voor stages en cursussen geldt: vermeld ze alleen wanneer ze toegevoegde waarde hebben. Je cv hoort maximaal twee pagina’s lang te zien. Wanneer je niet zoveel werkervaring hebt, zijn stages en cursussen dus een nuttige toevoeging op je cv. Wanneer je al aan het werk bent is het belangrijk om heel spaarzaam alleen de meest belangrijke cursussen op je cv te vermelden. Lees hier meer over het vermelden van cursussen op je cv.

6. Kennis/vaardigheden/Hobby’s

Om je curriculum vitae een persoonlijke touch te geven en om te laten zien dat je een bezige bij bent kun je kennis, vaardigheden en hobby’s beschrijven op je cv. Onder kennis valt ook het vermelden van je talenkennis. Lees hier hoe je talen het beste weergeeft op je cv.

Nevenactiviteiten laten voornamelijk zien dat je betrokken en verantwoordelijk bent. Nevenactiviteiten tillen je cv naar een hoger niveau doordat ze laten zien dat je bereid bent om een stapje extra te zetten. Vrijwilligerswerk valt ook onder nevenactiviteiten en is zeker het vermelden waard.

Hobby’s zijn ook goed om op je cv te vermelden, mits je het op een goede manier doet. Lees hier meer over hoe je je hobby’s kunt beschrijven.

7. Referenties

Het laatste onderdeel van een cv zijn de referenties. Referenties worden vaak afgenomen bij oude werkgevers om navraag te doen over je functioneren. Je bent echter niet verplicht om contact gegevens van oud werkgevers of docenten op je cv te vermelden. Sterker nog, het is veel verstandiger om te vermelden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Op die manier kun je telefoonnummers en/of e-mailadressen van je referenten doorgeven wanneer dat mogelijk is.

Hoe maak je een cv onderscheidend?

Wanneer je cv bovenstaande onderdelen bevat, overzichtelijk is en de juiste lengte heeft ben je al goed op weg! Gefeliciteerd, je cv zal gegarandeerd bij de beste 50% horen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je cv tot de top gaat behoren? Het is namelijk nodig om als nummer 1 te eindigen en die baan te bemachtigen. Een goede manier om jezelf te onderscheiden van anderen is via het uiterlijk van je cv. Wanneer je cv er verzorgd uitziet zal hij direct in het oog springen.

Je kunt dit doen door gebruik te maken van een cv generator (2,95 euro). Binnen tien minuten heb je een bovenstaande voorbeelden gemaakt!