sollicitatiebrief basis

De basis van een sollicitatiebrief

Het is gelukt! Op basis van je cv voldoe je aan alle eisen die je toekomstige werkgever aan je stelt. Je hebt nu een uitnodiging ontvangen om een sollicitatiebrief te schrijven. Uiteraard is dit een belangrijke kans om je droombaan in de wacht te slepen. Hierdoor zul je veel aandacht moeten besteden aan het schrijven van een sterke en overtuigende sollicitatiebrief. Waar moet een sollicitatiebrief precies aan voldoen? In dit artikel leg ik uit welke onderdelen een goede sollicitatiebrief bevat.  Met behulp van deze tips schrijf je een spetterende brief die vertelt waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.

De structuur van een sollicitatiebrief

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een recruiter veel verschillende sollicitaties per dag behandelt. Recruiters komen om in het werk en hebben daardoor vaak niet genoeg tijd. Het kan daardoor voorkomen dat de selecteur je sollicitatiebrief alleen maar globaal scant in plaats van hem helemaal door te lezen. Daarom is het heel belangrijk dat je sollicitatiebrief goed gestructureerd is. Je brief moet de kern goed weergeven en duidelijk zijn. Door een goede structuur aan te brengen in je brief maak je de brief makkelijk leesbaar. Zorg er dus voor dat je verschillende alinea’s gebruikt in je sollicitatiebrief. Iedere alinea heeft zijn eigen onderwerp, waardoor het voor een recruiter duidelijk is waar hij informatie moet zoeken in je brief. 

De aanleiding van een sollicitatiebrief

In de eerste alinea van je sollicitatiebrief beschrijf je de aanleiding van je brief, oftewel: de reden waarom je schrijft. In deze alinea laat je weten dat je geïnteresseerd bent in de huidige functie en waarom je dat bent. Je hoeft niet bang te zijn om hier te laten merken dat je enthousiast bent. Je kunt in de eerste alinea van je sollicitatiebrief bijvoorbeeld vertellen hoe je de vacature tegengekomen bent en dat meteen interesse had. Ook kun je hier vermelden wat je precies aansprak toen je de vacature zag. Houd de aanleiding kort. Deze alinea is puur bedoeld om aan te geven dat je dat je wilt solliciteren op de functie, de rest van de informatie is bestemd voor andere onderdelen van je brief. Het volgende artikel is interessant als je inspiratie nodig hebt voor originele openingszinnen voor je brief.   

Aan welke functie eisen voldoe je?

In de tweede alinea van de sollicitatiebrief geef je aan wat jou geschikt maakt voor de openstaande vacature. Ga na aan welke functie eisen uit de vacature je voldoet en beargumenteer waarom dat zo is. Als je bijvoorbeeld op een baan solliciteert waarbij ze op zoek zijn naar commerciële types, kun je in deze alinea vertellen waaruit blijkt dat jij commercieel bent. Zo kun je bijvoorbeeld schrijven dat je drie maanden op rij medewerker van de maand bent geweest in een telecomwinkel. De functie van deze alinea is niet om de informatie die al op je cv staat te herhalen of samenvatten, maar om uit te leggen waarom de ervaring die jij bezit van toepassing is in de huidige functie. Grijp hier je kans om situaties uit je werkverleden te beschrijven die de recruiter laten zien dat je aan de gevraagde functie eisen en competenties voldoet.

Een motivatie verwerken in je sollicitatiebrief

De derde alinea van je sollicitatiebrief beschrijft je motivatie voor de huidige functie. Je motivatie kan de doorslag als er gekozen moet worden tussen meerdere kandidaten. Als je bijvoorbeeld nog niet zo veel werkervaring hebt, is je motivatie voor de baan erg belangrijk. Laat blijken dat je zin hebt om de uitdaging aan te gaan en dat je weet wat de functie inhoudt. Gemotiveerde mensen maken altijd een goede indruk. Laat je werkgever weten dat je staat te trappelen om meer werkervaring op te doen en zijn klanten te helpen! Ook hier kun je je argumenten kracht bij zetten door situaties uit je werkverleden te omschrijven. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je tijdens je studenten bijbaan in de horeca plezier haalde uit het persoonlijk contact met klanten, waardoor je erg gemotiveerd bent om in de sales veel met mensen in contact te staan.

Sollicitatiebrief afsluiten

Het is wetenschappelijk bewezen dat het begin en het eind van een brief het beste onthouden wordt door recruiters. Zorg daarom dat je je brief op een sterke en originele manier afsluit. De vierde alinea van je brief vat kort samen wat jou geschikt maakt voor de functie en waarom je gemotiveerd bent. Hierna kun je je sollicitatiebrief netjes afsluiten door een zin te typen die aangeeft dat je uitkijkt naar een reactie op je sollicitatie. 

Wil je meer leren over het schrijven van een sollicitatiebrief? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *