Sollicitatiebrief maken

Een sollicitatiebrief maken hoeft helemaal niet lang te duren. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen! Veel mensen denken dat het moeilijk is om een goede brief te schrijven, maar dat is helemaal niet waar. Solliciteren is eigenlijk net als fietsen, in het begin heb je een beetje hulp nodig en daarna gaat het vanzelf. In dit artikel help ik je met het maken van een perfecte sollicitatiebrief en geef ik je gratis voorbeelden.

Hoe begin ik aan een sollicitatiebrief?

Het belangrijk om tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief te bedenken wat je doel is. Het doel van de sollicitatiebrief om je werkgever te vertellen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de baan. Met dit doel voor ogen hoef je dus alleen nog maar een vorm aan je brief te geven. Een goede manier om te leren solliciteren is om naar voorbeelden te kijken. Je hoeft niet alles alleen uit te vinden, je kunt leren van andere mensen. Neem rustig de tijd om een aantal voorbeeld brieven door te lezen. Je zult zien dat sollicitatiebrieven altijd ongeveer 1 a4’tje lang zijn en dat ze bestaan uit meerdere alinea’s.

Format sollicitatiebrief

De opstelling van je brief hangt af van het soort brief dat je stuurt. Als je je brief via de post verstuurd is het belangrijk dat je het adres van het bedrijf en je eigen adres boven aan de brief vermeldt. Vaak stuur je je sollicitatiebrief via e-mail en dan is dit niet nodig. Begin je brief altijd met een formele aanhef. Als je weet naar welke persoon je de brief verstuurd kun je de voor en achternaam gebruiken. Als je niet weet naar wie je de brief stuurt, gebruik dan: geachte meneer of mevrouw. Na de hoofdtekst is het belangrijk dat je de brief ook weer op een formele manier afsluit.

Opstellen Sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief bestaat niet uit een lange lap tekst, maar is net als dit artikel ingedeeld in verschillende alinea’s. Per onderwerp dat je bespreekt in de brief schrijf je een nieuwe alinea. Normaal gezien bestaat een sollicitatiebrief minimaal uit de volgende alinea’s: inleiding, kern en slot. In de inleiding omschrijf je wie je bent en hoe je van de vacature waarop je solliciteert hebt gehoord. De kern bestaat meestal uit een aantal verschillende alinea’s. Je kunt bijvoorbeeld in de eerste alinea van de kern vertellen waarom je interesse hebt in de vacature. In de tweede alinea vertel je wat jou geschikt maakt voor de functie. In het slot sluit je de brief af door aan te geven dat je graag een reactie tegemoet ziet.

Het schrijven van een sollicitatiebrief

Als je bepaald hebt welk onderwerp je in welke alinea wilt bespreken, hoef je de inhoud van je brief alleen nog maar in te vullen. Houdt in je achterhoofd dat een cv en sollicitatiebrief vaak samen gelezen worden. Dit houdt in dat je brief geen herhaling van je cv hoort te zijn, maar een toevoeging hierop. Geef informatie over werkervaring die je al hebt opgedaan die je geschikt maakt, of beschrijf je motivatie. Lees voor het schrijven van je sollicitatiebrief ook de website van het bedrijf waar je solliciteert goed door. Vaak staat hier waardevolle informatie op die je kunt gebruiken in je brief.

Alle begin is moeilijk! Daarom kun je naast deze tips onze gratis voorbeeldbrieven bekijken.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *