Voorbeeld sollicitatiebrief

Het schrijven van een sollicitatiebrief was nog nooit zo gemakkelijk! In dit artikel geef ik je tips die je samen met een voorbeeld sollicitatiebrief helpen om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Zolang je het doel van je brief in je achterhoofd houdt en een aantal simpele regels volgt heb je snel en gemakkelijk een goede sollicitatiebrief geschreven.

Indeling sollicitatiebrief

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Leer van ervaren sollicitanten door de structuur van hun sollicitatiebrieven over te nemen. Een goede sollicitatiebrief bestaat uit verschillende alinea’s die allemaal een ander onderwerp beschrijven. Het belangrijkste doel van de brief is om de lezer te overtuigen dat jij de kandidaat bent die hij zoekt. In iedere alinea kun je weer net een ander aspect hiervan benadrukken. Gebruik bijvoorbeeld een alinea om je motivatie te beschrijven en een andere alinea om aan te geven dat je eerdere ervaringen aansluiten bij de functie.

Het uiterlijk van een sollicitatiebrief

Omdat selecteurs soms wel tientallen cv’s en sollicitatiebrieven per dag lezen is het heel belangrijk om de aandacht van de selecteur te vangen. Het eerste en makkelijkste middel daarvoor is het uiterlijk van je brief. Als je brief er niet netjes en overzichtelijk uitziet verlies je de interesse al voordat je brief gelezen is. Kijk goed naar sollicitatiebrieven van ervaren sollicitanten om te zien hoe een verzorgde brief eruit ziet. Gebruik altijd een formele toon in je brief. Dit betekent dat je de lezer met ‘u’ aanspreekt en zijn of haar voor- en achternaam benoemt. Maak ook gebruik van alinea’s om je brief een overzichtelijke structuur te geven en kies voor een neutraal lettertype. Spelfouten zijn uiteraard uit den boze. Laat je sollicitatiebrief altijd door iemand anders nakijken voordat je hem verstuurt.

Soorten sollicitatiebrieven

In principe heb je twee soorten sollicitatiebrieven: een gerichte sollicitatiebrief en een open sollicitatiebrief. De brieven hebben hetzelfde doel, namelijk de lezer ervan overtuigen dat jij de geschikte werknemer bent. Het verschil is dat een gerichte sollicitatiebrief geschreven wordt om op een specifieke vacature te solliciteren en een open sollicitatiebrief geschreven wordt zonder specifieke vacature op het oog.

Gerichte sollicitatiebrief

Als je een gerichte sollicitatiebrief schrijft, weet je precies naar wat voor een persoon het bedrijf op zoek is en om welke functie het gaat. Dit maakt het schrijven van je brief een stukje gemakkelijker. Je kunt namelijk een hoop informatie halen uit de vacaturetekst. Een vacature tekst noemt namelijk in bullet points op waar een sollicitant aan moet voldoen. Je hebt bijvoorbeeld informatie over vaardigheden waaraan de sollicitant moet voldoen of informatie over het type persoon waar het bedrijf naar zoekt. Maak slim gebruik van deze informatie door de verschillende bullet points die op jou van toepassing zijn te beschrijven in je sollicitatiebrief. Om je op weg te helpen kun je hier een gratis sollicitatiebrief voorbeeld downloaden.

Open sollicitatiebrief

Het schrijven van een open sollicitatiebrief is iets moeilijker doordat er geen specifieke vacature openstaat. Je mist de informatie uit de vacature tekst die je een helpende hand bied bij het schrijven van de brief. Daarom moet je zelf op zoek gaan naar informatie. Misschien ken je mensen die bij het bedrijf waar jij solliciteert werken, of heeft het bedrijf een website vol met nuttige informatie. Als je meer informatie wilt over het schrijven van een open sollicitatiebrief lees dan mijn artikel met tips en een gratis voorbeeldbrief. 

 

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *