Skip to main content

Voorbeeld sollicitatiebrief stage

Om een goede stage binnen te slepen zul je eerst een overtuigende sollicitatiebrief moeten schrijven. Je brief hoort de interesse van de werkgever te wekken en uit te leggen waarom jij geschikt bent als stagiaire. In dit artikel geef ik je tips om een perfecte brief te schrijven en kun je een gratis voorbeeld sollicitatiebrief stage downloaden .

Indeling sollicitatiebrief

Voordat je begint met schrijven, moet je nadenken over de indeling van je brief. Een sollicitatiebrief bestaat uit een aantal verschillende alinea’s die allemaal een ander onderwerp beschrijven. De sollicitatiebrief bestaan hoofdzakelijk uit drie onderdelen: Inleiding, kern en slot. Het is verstandig om de inleiding kort te houden (1 alinea), het belangrijkste onderdeel is namelijk de kern. In de inleiding kun je beschrijven hoe je van de vacature gehoord hebt en wie je bent. De kern van je brief bestaat uit verschillende alinea’s waarin je uitlegt wie je bent, wat je kunt en waarom je geschikt bent als stagiaire. In het slot van de sollicitatiebrief vat je de hoofdzaak van de brief kort samen en geef je aan dat je uitziet naar een reactie van de lezer.

Inhoud sollicitatiebrief

Als je solliciteert naar een stageplek is het heel normaal dat je nog niet zo veel werkervaring hebt. Werkgevers verwachten van studenten dan ook geen uitgebreide ervaring. Wat wel belangrijk is is dat je de ervaring die je al hebt beschrijft. Het kan zo zijn dat je al bijbaantjes gehad hebt of al eens eerder stage hebt gelopen. Dit zijn belangrijke ervaringen die in in de kern van je brief kunt beschrijven. Ook als je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan hebt of extra vakken volgt op school kun je dit beschrijven. Let er altijd op dat je de ervaring die je al hebt koppelt aan de huidige stage vacature. Als je bijvoorbeeld een bijbaantje hebt in de horeca kun je in een alinea vermelden dat je ervaring hebt opgedaan met klantcontact en gastvrijheid die je kunt gebruiken op je stageplek.

Download hier een voorbeeld sollicitatiebrief die je kunt aanpassen aan je eigen situatie.

 

Sandra van den Beemt

Sandra van den Beemt

Mijn naam is Sandra. Doordat ik jarenlang als recruiter heb gewerkt voor verschillende grote bedrijven heb ik veel ervaring op het gebied van solliciteren. Mijn kennis deel ik op deze website om mensen te helpen beter te sollicteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *