Als je stage gaat lopen is het vaak gebruikelijk dat je een stagevergoeding krijgt. Zeker als je voor een langere periode stage loopt of een afstudeerstage doet is het belangrijk dat je een eerlijke vergoeding krijgt. Je draagt als stagiaire namelijk veel bij binnen een bedrijf. Hoe hoog de stagevergoeding is hangt af van je opleidingsniveau, het stagebedrijf, en het jaar waarin je stage loopt.
Stagevergoeding verplicht?
Veel mensen krijgen een vergoeding tijdens hun stage. Toch is het niet verplicht voor bedrijven om een stagevergoeding te geven. Het kan dus zo zijn dat je stage loopt zonder hier een maandelijks geldbedrag voor te krijgen. Wel is het vaak het geval dat in de CAO van bedrijven iets geregeld is over de stagevergoeding. Als dit zo is moet een stagegever zich daar aan houden. Als de vergoeding niet genoemd wordt in de CAO heb je officieel geen recht op een stagevergoeding. In dit geval kun je uiteraard zelf vragen of het mogelijk is een bepaald bedrag te ontvangen. Veel studenten durven tijdens een sollicitatiegesprek niet te vragen of ze een stagevergoeding ontvangen. Ik raad je aan om aan het eind van het sollicitatiegesprek altijd te vragen of er een vergoeding mogelijk is. Op deze manier voorkom je teleurstelling achteraf en heb je de kans om zelf te vragen naar de mogelijkheden. Ook kom je op deze manier assertief over. Ben niet bang om te vragen naar een (kleine) vergoeding voor de arbeid die je gaat leveren.
Gemiddelde stagevergoeding
Houdt er rekening mee dat een maandelijkse stagevergoeding een bruto bedrag is. Dat houdt in dat de stagevergoeding als inkomen telt en dat er nog belasting van afgetrokken wordt. Het bruto stagebedrag is het bedrag dat op je loonstrookje staat en hier wordt nog een deel belasting afgehaald. Het bedrag dat je maandelijks uitbetaald krijgt is het nettobedrag. Het nettobedrag ligt dus altijd lager dan het brutobedrag.
Maar hoe zit dat dan met loonheffingskorting?
Wanneer je je stagecontract tekent vul je ook een zogenaamd loonheffingskorting formulier in. Je kunt via dit formulier aangeven of je de loonheffingskorting aan of uit te zetten. Maar wat is loonheffingskorting nu eigenlijk? Zoals het woord al aangeeft krijg je een korting op de belasting die je betaalt over je stagevergoeding. Meer specifiek houdt dit in dat je werkgever minder belasting over je ‘salaris’ betaalt. Hierdoor krijg jij dus meer stagevergoeding uitbetaald. Hoewel dit ideaal klinkt, moet je wel voorzichtig zijn wanneer je naast je stage nog een ander (bij)baantje hebt. Je mag je loonheffingskorting namelijk niet tegelijkertijd aanzetten bij meerdere werkgevers. In dat geval ontvang je namelijk teveel korting op de belasting en dit zul je achteraf terug moeten betalen. Extra tip: Zet de loonheffingskorting aan bij de werkgever waarbij je het meeste verdient. Op deze manier krijg je de hoogste korting. Wil je meer informatie over de loonheffingskorting? Neem dan eens een kijkje op de officiële site van de belastingdienst.
Gemiddelde stagevergoeding mbo
Als je een stage loopt op mbo niveau ligt de vergoeding ongeveer rond de 200 euro per maand.
– Als je 4 dagen in de week stage loopt ongeveer 182 euro bruto per maand.
– Als je 5 dagen in de week stage loopt ongeveer 227 euro bruto per maand.
Gemiddelde stagevergoeding hbo
Als je stage loopt op hbo niveau ligt de vergoeding ongeveer tussen de 136 en 227 euro bruto per maand. Als je een afstudeerstage doet mag je een iets hogere stagevergoeding verwachten. Afstudeerders zijn al verder in hun studie en daardoor wordt er ook iets meer van hun verwacht. De richtlijn is dan tussen de 227 en 454 euro bruto per maand. Als je als afstuderende student geen studenten reisproduct meer hebt, vraag dan ook naar de mogelijkheden voor reiskostenvergoeding.
Gemiddelde stagevergoeding wo
Als je stage loopt op universitair niveau ligt de vergoeding ongeveer tussen de 227 454 euro bruto per maand. Ook hier geldt dat van afstudeerders over het algemeen een hogere prestatie verwacht wordt. Hierdoor is de stagevergoeding voor afstudeerders gemiddeld iets hoger.
Ben je nog op zoek naar een stage? Klik dan hier voor een gratis voorbeeld brief die speciaal geschreven is voor stagiairs. Je hoeft de brief alleen nog maar aan te passen naar je eigen situatie.