De Sollicitatie trends van 2022

De arbeidsmarkt trekt gelukkig weer aan in 2022 en de werkloosheid in Nederland daalt. Hoewel dit goed nieuws is, betekent dit ook dat de concurrentie op de arbeidsmarkt hoog blijft. Op dit moment zijn ongeveer 600.000 mensen op zoek naar een baan. Door de hoge concurrentie is het belangrijk om up to date te blijven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van solliciteren. In dit artikel zet ik de belangrijkste sollicitatie trends van 2022 op een rij. Doe er je voordeel mee! Deze trends helpen je om gemakkelijk die nieuwe leuke baan in de wacht te slepen.

Referrals leveren je een baan op

Een van de belangrijkste sollicitatie trends van 2022 is dat referrals (letterlijk betekent dit verwijzingen), tegenwoordig zorgen voor bijna 50% van aangenomen kandidaten. Doordat de concurrentie op de banenmarkt ontzettend hoog is, willen selecteurs er zeker van zijn dat ze de perfecte kandidaat aannemen. Dit gaat het snelste als ze via contacten tips krijgen over goede kandidaten.

Dit betekent dat je actief gebruik moet gaan maken van je netwerk! Zorg ervoor dat je linkedin profiel goed op orde is. Als je solliciteert bij een bepaald bedrijf kun je altijd even checken of je toevallig niet iemand kent die er een goed woordje voor je kan doen. Laat mensen uit je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan, zodat ze ook eens voor je kunnen rondvragen.

Alles (maar dan ook alles) gaat online

Het valt me op dat veel mensen nog steeds denken dat even langs het uitzendbureau lopen ze helpt aan een nieuwe baan. Anno 2022 is dit helaas niet meer goed genoeg. Het is veel belangrijker om een account aan te maken op de website van het uitzendbureau. Recruiters gaan via hun online systemen opzoek naar geschikte kandidaten. Zorg ervoor dat je account up to date is en dat je een job alert hebt aangemaakt. In het job alert geeft je aan naar welke vacatures je op zoek bent. Mochten er vacatures open komen te staan die geschikt zijn, dan krijg je direct een bericht!

Zorg er daarnaast voor dat je facebook, twitter en linkedin account netjes op orde en up to date zijn. Via deze kanalen krijgen werkgevers een eerste indruk van je.

Video cv’s

In 2022 zul je steeds meer in aanraking komen met het video cv. Laat je niet van de wijs brengen door deze nieuwe ontwikkeling, maar zorg dat je goed voorbereid bent. Een video cv is voor selecteurs een goede manier om direct een goede indruk te krijgen van een sollicitant. Via een video cv ziet de selecteur niet alleen hoe je werk verleden eruit ziet, maar ook hoe je overkomen en sociale vaardigheden zijn. De eerste keer zal het een beetje gek zijn om een video cv te maken, maar dit kun je heel gemakkelijk oefenen. Zorg ervoor dat jij voorbereid en geoefend bent zodat je direct een krachtige video cv kunt opsturen.

Passief solliciteren

Passief solliciteren houdt in dat bedrijven steeds meer zelf opzoek gaan naar kandidaten, in plaats van afwachten op reacties. Dit heeft ook weer te maken met het enorme aantal mensen dat op zoek is naar een baan. Het is niet efficient voor bedrijven om een overload aan reacties door te spitten opzoek naar een geschikte kandidaat. Vandaar dat het aantal recruiters sinds 2015 enorm is gestegen. Deze recruiters gaan zelf actief opzoek naar geschikte kandidaten. Dit betekent dat jij alleen nog maar gevonden hoeft te worden! Hoe doe je dit? Zorg ervoor dat je online goed vindbaar bent. Maak veel profielen aan op vacaturesites en zorg ervoor dat ze allemaal netjes en up to date zijn.

Kort en bondig cv

Het enorme aantal sollicitanten zorgt er ook voor dat je cv to the point moet zijn. Als je cv dit niet is, zal hij al snel in de prullenbak belanden. Selecteurs hebben gemiddeld maar een aantal seconden (!) aandacht voor je cv. Benut deze tijd optimaal door je cv kort en krachtig te houden. Zet alleen belangrijke informatie op je cv en vermijd lappen tekst. Wil je weten hoe je je cv kort en krachtig houdt? Lees dan hier tips over de lengte van een cv.

Assesments en capaciteitstesten

Tegenwoordig is solliciteren helaas niet meer zo eenvoudig als vroeger. Nadat je een goede eerste indruk hebt gemaakt met je curriculum vitae, nodigen bedrijven je vaak uit om een online capaciteitentest te maken. Hiermee scheiden ze het kaf van het koren. Alleen de beste kandidaten worden daadwerkelijk uitgenodigd voor een gesprek. Heb je nog nooit een assesment of capaciteitstest gedaan? Geen zorgen, want deze zijn heel gemakkelijk online te oefenenen.

‘hier kun je een capaciteitentest oefenen inclusief uitleg en tips’

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

One thought on “De Sollicitatie trends van 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *