Gesprekstechnieken: STAR-Methode

Voor je gesprekspartner is het doel van het sollicitatiegesprek om relevante informatie te verkrijgen over wie jij ben als persoon en of jij past binnen de openstaande functie. In dit artikel bereid ik je voor op het sollicitatiegesprek door je informatie te geven over een veelgebruikte gesprekstechniek, namelijk de star-methode.

Wat is de star-methode?

De star-methode is een van de meest gebruikte gesprekstechnieken tijdens het sollicitatiegesprek. De functie van de star-methode is om in een korte tijd een compleet beeld te krijgen van het gedrag een persoon. De methode gaat ervan uit dat gedrag uit het verleden de beste voorspeller is voor gedrag in de toekomst. Het komt erop neer dat je moet aantonen dat je bepaalde kwaliteiten bezit door een situatie uit het verleden te beschrijven waaruit blijkt dat je deze kwaliteiten bezit.

Vier stappen

De star-methode bestaat uit vier verschillende stappen. Ik zal deze stappen behandelen door middel van een voorbeeld. Tijdens een sollicitatiegesprek voor een functie als verkoopmedewerker in een kledingwinkel geef je aan dat je erg klantvriendelijk bent. Je gesprekspartner kan nu de star-methode toepassen om te achterhalen hoe klantvriendelijk jij bent geweest in het verleden.

1. Situatie

In de eerste stap zal je gesprekspartner je vragen om zo precies mogelijk een situatie te beschrijven uit een vorige baan waaruit blijkt dat jij klantvriendelijk bent. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent en dat je voor iedere kwaliteit die je claimt te hebben in je motivatiebrief, een goed voorbeeld paraat hebt. Een goede situatie zou in dit geval kunnen zijn dat je in een eerdere baan in de horeca te maken hebt gehad met klanten die niet tevreden waren over de kwaliteit van het eten.

2. Taak

In de tweede stap wordt er gevraagd wat jouw taak of rol precies was in de beschreven situatie. In het genoemde voorbeeld was jouw rol om de klanten te woord te staan en te achterhalen waar ze precies niet tevreden over waren. Daarna was het jouw taak om het probleem zo goed mogelijk op te lossen.

3. Actie

In de derde stap dien je te omschrijven hoe welke acties je precies hebt ondernomen om de taak uit te voeren. Je kunt beschrijven dat je de klant gevraagd hebt wat er precies aan de hand was en dat je medeleven hebt getoond. Je hebt je excuses aangeboden en bent direct met de chef gaan overleggen zodat het probleem voor de ontevreden klant meteen kon worden opgelost.

4. Resultaat

In de laatste stap omschrijf je wat het resultaat van je ondernomen acties was. Je kunt hier omschrijven dat je klanten zeer tevreden waren met hoe je de situatie aanpakte en dat ze alsnog een fijne avond gehad hadden.

Een star-interview vereist veel voorbereiding. Zorg ervoor dat je meerdere voorbeelden paraat hebt zodat je tijdens het gesprek kunt laten zien welke kwaliteiten je in huis hebt. Belangrijk is om altijd waargebeurde situaties te omschrijven, aangezien je gesprekspartner zal vragen naar veel details.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *