Ziekte vermelden bij een sollicitatie?

Veel mensen vinden het lastig om te bepalen of ze een ziekte of zwangerschap moeten vermelden op hun cv of tijdens een sollicitatie. Wettelijk zijn hier duidelijke regels voor, maar in de praktijk is het vaak lastig om te bepalen wat juist is. In dit artikel bespreek ik een aantal zaken die je kunt overwegen tijdens je beslissing.

Hoe zit het wettelijk?

In de wet staat dat je op je cv of tijdens een sollicitatie niet verplicht bent om zaken rondom je gezondheid of ziekteverleden te vermelden. Wettelijk gezien hoef je dus niet aan te geven dat je ziek bent of bent geweest. Het is zelfs zo dat werkgevers er ook geen vragen over mogen stellen. Een bedrijf mag niet vragen of je veel ziek bent geweest of of je kinderwens hebt. Je hebt dus geen spontane meldingsplicht als het gaat om de algemene gezondheid. Deze spontane meldingsplicht geldt niet als de ziekte die je hebt ervoor zocht dat je je functie niet kan uitvoeren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ernstige rugklachten hebt dan solliciteert op een functie als magazijnmedewerker waarbij je moet tillen. Als dan na een aantal maanden blijkt dat je arbeidsongeschikt bent kan dit ernstige juridische gevolgen hebben.

Mijn advies

Vanuit mijn ervaring als recruiter kan in je aan aantal dingen adviseren wanneer je twijfelt over het wel of niet vermelden van een ziekte tijdens het solliciteren. Wees ten eerste altijd realistisch en denk goed na over de consequenties die je ziekte kunnen hebben op de uitvoering van je functie. Je zult altijd zelf moeten bepalen of je tijdens het sollicitatie process informatie geeft over je ziekte of ziekteverleden.

Een gat in je cv

Als je een gat in je cv hebt doordat je ziek bent geweest, zul je hier altijd vragen over krijgen tijdens een gesprek. Je bent op dit moment niet verplicht om te melden dat je ziek geweest bent. Het zorgt er wel voor dat je in een lastige situatie terecht komt. Vaak is het in dit geval goed om open kaart te spelen. Het verzinnen van een alternatieve reden kan vaak voor verwarring en miscommunicatie zorgen.

Ervaringsdeskundige

Als het zo is dat je je ziekte-ervaring kunt gebruiken in de functie waarop je solliciteert dan is het uiteraard aan te raden om je ziekteperiode al te vermelden op je cv. In dit geval kun je tijdens een sollicitatiegesprek eventueel meer informatie geven.

Eerlijkheid

Als je ervoor kiest om je ziekte te vermelden op je cv, zorg er dan voor dat je benadrukt wat je geschikt maakt voor de functie. Accentueer dat je ziekte geen belemmering is voor de taken die je gaat uitvoeren. Eerlijkheid kan juist erg positief uitwerken. Mensen waarderen het feit dat je eerlijk bent over je situatie.

Jacklien

Mijn naam is Jacklien. Toen ik in 2015 stage liep als recruiter bij Randstad merkte ik dat veel mensen solliciteren heel lastig vinden en er vaak tegenop zien. Zo kwam ik op het idee van sollicitatiecursus. Op deze website bundel ik de meest relevante informatie uit de recruitment wereld. Dit met het doel om sollicitanten naar een hoger niveau te tillen en hun zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *